Ötmillió dollárra perli az IBM-et egy elbocsátott netfüggő alkalmazott


Az IBM egy volt alkalmazottja, akit azért bocsátottak el állásából, mert munkaidőben szexuális témákkal foglalkozó csetszobákat látogatott, most 5 millió dollárra perli volt cégét, arra hivatkozva, hogy ő valójában orvosi kezelésre szoruló beteg, kóros internetfüggőségben szenved.

Az 58 éves James Pacenza arra hivatkozik, hogy a csetszobák látogatása számára feltétlenül szükséges kezelés, mivel 1969-ben Vietnamban látta meghalni a legjobb barátját, s a sokkot azóta sem volt képes feldolgozni. A bíróságra benyújtott keresetében Pacenza azt állítja, hogy azóta is folyamatosan stressz alatt él, ezért vált szexfüggővé, majd az internet fejlődése folytán internetfüggővé, s úgy véli, őt is védi az amerikai fogyatékosok esélyegyenlőségét biztosító törvény (Americans with Disabilities Act – ADA).

Pacenza ügyvédje, Michael Diederich úgy érvel, hogy védence munkaidőben sohasem látogatott pornográf oldalakat, nem sértette meg az IBM munkahelyi szabályzatát, s ugyanannyit és ugyanolyan módon szörfölt a neten, mint a többi alkalmazott. Ráadásul súlyos kárt okozott neki vállalata azzal is, hogy az elbocsátás idején már 19 éve a vállalatnál dolgozó 55 éves Pacenzának már csak egy éve volt hátra a nyugdíjig.

Az IBM viszont bizonyítottnak látja a szexuális tartalmú oldalak látogatását, erről nem is óhajtanak vitatkozni, s azt mondják, emiatt már jóval az elbocsátás előtt figyelmeztették Pacenzát. A vállalat jogászai kijelentették, hogy a szexuális természetű problémák nem tartoznak az ADA hatályába, a kor miatti diszkriminációt pedig tagadják.

Amennyiben az ügy végül is bíróság elé kerül, akkor az ítélet precedenst teremthet az alkalmazottak nethasználatának szabályozását illetően, illetve bevezetheti az ítélkezési gyakorlatba a netfüggőség fogalmát. A Stanford Egyetem tavalyi felmérése szerint az Egyesült Államok nethasználóinak 14 százaléka függ oly mértékben az internettől (elhanyagolják a munkájukat, az iskolát, a családot, sőt még az étkezést és az alvást is), hogy azt már orvosilag is betegségként lehet kezelni. Dr. Elias Aboujaoude, a felmérést készítő csoport vezetője szerint ezek az emberek ugyanolyan addikciótól szenvednek, mint az alkoholisták, s az internet használatát egyfajta öngyógyító terápiaként akarják alkalmazni.

Azon a bizonyos napon, 2003. május 23-án védence úgy ment munkába, hogy előtte meglátogatta a Vietnamban elesettek washingtoni emlékművét – érvel Pacenza ügyvédje –, s olyan rossz lelkiállapotba került az emlékezéstől, hogy kénytelen volt belépni abba a bizonyos csetszobába, hogy elterelje gondolatait a szörnyűségek emlékéről. A csetelést meglátta egy munkatársa, aki mindezt jelentett a főnöknek, s Pacenzát másnap elbocsátották, védőőrizetben vezették ki az IBM épületéből.

Michael Diederich elmondta a sajtó képviselőinek, hogy azok az IBM-alkalmazottak, akik kábítószer- vagy alkoholproblémákkal küzdenek, segítséget kapnak a vállalattól, s erre a támogatásra Pacenzának is joga van. Az ügyvéd – aki egy évet töltött Irakban, mint katonai jogász – roppant súlyos és nem eléggé komolyan vett problémának tartja az amerikai hadsereg veteránjainak – szerinte a legtöbben közülük súlyos pszichés zavarokkal szerelnek le – támogatását, mert a kiszolgált katonák egyedül nem képesek megbirkózni a szörnyű emlékekkel, s alig van esélyük a társadalomba történő visszailleszkedésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények