Aktív pornónézéssel adakozhatsz

Merész ötlettel álltak elő az új felnőtt oldal alapítói – az persze nagy kérdés, hogy ez az üzleti modell működőképes-e.

Az talán nem nagy hír, hogy két stanfordi egyetemista pornóoldalt indított (IJustCame.org), ám az mindenképpen az, hogy milyen marketinggel vezetik be, illetve milyen üzleti modellt találtak ki.

Egycentes élvezés

A legnagyobbat az az újdonság szól, hogy ígéretük szerint minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó maszturbál a megtekintett videót nézve, a vállalkozás egy centet adományoz jótékony célra – igaz, van némi korlátozás: naponta csak kétszer lehet, és a két orgazmus között el kell telnie 15 percnek.

De hogy tudják ezt ellenőrizni? Sehogy, ezt az alapítók is tudják és bevallják. Ez valójában egy ügyes húzás látogatómérésre és aktivitásserkentésre, ugyanis a dolog úgy működik, hogy a videók alatt található egy gomb („I just came!” – „Elmentem!”), a felhasználó ezzel jelezhet.

A kattintásokat összegzik, és évente fogják átutalni az adományokat, mégpedig három kiválasztott szervezet közül az egyiknek. Szóba jöhet a The Movember Foundation, mely a prosztata- és a hererák kutatásával foglalkozó projekteket finanszíroz, egy, a petefészekrákot kutató alapítvány, illetve egy olyan szervezetnek, mely a szexuális erőszak áldozatait segíti.

Merészek

Az álnevet használó alapítók egy átbulizott éjszaka után találták ki a koncepciót, és már lefuttattak egy egy hónapos próbaüzemet, és állításuk szerint igen rövid idő alatt összejött ezer dollár – vagyis az ennyit érő kattintás.

A küldetésnyilatkozatban – melynek címe (Let’s Make Porn Great Again!) ironikus utalás Donald Trump választási szlogenjére (Make America Great Again!) – egyéb újdonságok is találhatóak, melyek így, együtt is jelzik az új üzleti modellt: az oldalon nincs banneres reklám, felugró ablak, vagy átirányítás; a tartalom túlnyomó része HD minőségű; nincsenek szexista és rasszista tartalmak; teljes az anonimitás.

De hogy ebben az üzleti modellben honnan jönne a bevétel? Az alapítók úgy tervezik, hogy az „Elmentem!” gombra kattintva a felhasználók az esetleges hirdetők logóját és hirdetését látják majd, és úgy vélik, ez a megoldás vonzó lehet a szponzorok számára. Persze az is kérdés, hogy a kiválasztott szervezetek vajon örülnek-e annak, hogy a pornóiparból érkeznek adományok, illetve egyáltalán elfogadják-e.

Azóta történt

Előzmények