Programozói verseny környezettudatos szoftverek írására

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kara 2009-ben hirdette meg a környezettudatos fiatalok nevelésé célzó projektjét, amikor a „Programozz környezettudatosan”, pénzjutalommal elismert versenyt meghirdette. A szervezők úgy döntöttek, hogy a sikerrel zárult megmérettetést a szervezők és az egyetem vezetése közös erővel idén is elindítják.

A versenyen bonyolult játékos algoritmust megvalósító feladatot kell a versenyzőknek kidolgozni. A munka során a feladat magas szintű megvalósításán túl oda kell figyelni arra is, hogy a számítógép energiafogyasztása minimális legyen. A verseny arra hívja fel a figyelmet, hogy jelentős energiamegtakarítás érhető el megfelelő programozási módszerek alkalmazásával is.

A verseny célkitűzései:

  • az energiatakarékosság és a környezettudatosság szemléletének kialakítása, a fejlesztők és felhasználók körében
  • ezen új szempont által új kihívás teremtése a programozóknak
  • a fejlesztői kreativitás előtérbe helyezése

Minden egyes pályamunka azonos bemenő adatokat kap hálózaton keresztül egy közös forrásból. A versenyprogramok az eredményeket egy értékelőszervernek küldik. A fejlesztés ideje alatt a generátor, az értékelőszerver és a versenyprogramok egyetlen számítógépen futtathatók, így minden versenyző otthon, a saját gépén is ki tudja dolgozni a szerinte legjobb megoldást.

Az eredmény megállapításának egyik szempontja az algoritmus eredményessége, a másik pedig a versenyprogram energiafelhasználása. Ezt monitor nélküli, egységes konfigurációjú számítógépen mért egyéni energiafogyasztás alapján határozzák meg.

A végeredmény a kétféle értékelés összesítése alapján történik. A megvalósított eljárásokat elismert szaktekintélyekből álló zsűri is kiértékeli.

Azóta történt

Előzmények