Gigarazzia az internetes bűnözés ellen

A Financiarul.ro román portál angol nyelvű változatának híradása szerint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni nyomozó hatóság (DIICOT) az ügyészséggel együttműködve a napokban összehangolt kiterjedt akció keretében lépett fel az internetes bűnözés egyik melegágyának számító országban több olyan bűnszervezet ellen, melyek „internetmaffiának” számítottak.

A razziákat és házkutatásokat alkalmazó akció keretében összességében 101 lakhelyet kerestek fel Románia különböző részeiben: Bukarest mellett Vâlcea (Valcsa), Teleorman, Temes, Argeş (Argyas), Prahova, Braşov (Brassó), Constanţa, Dolj (Völgy-Zsíl), Giurgiu (Gyurgyevó), Suceava (Szucsáva), Botoşani (Botosány) és Bacău (Bákó) megyékben, ahol bizonyítékokat kerestek a bűnszervezetek működésére.

A hatóságok előzetes feltételezése szerint három komoly, szigorúan szervezett hálózat munkatársait, bűncselekményeik nyomait igyekeztek megtalálni. A román akcióhoz kapcsolódva Prágában is hasonló razziára került sor, ahol a fent említett szervezetek „kihelyezett tagozatai” működtek; itt tíz házkutatást tartottak. A 300 rendőr és 400 csendőr részvételével zajló, az FBI-jal és az amerikai titkosszolgálattal együtt megtervezett akció során hetven embert hallgattak ki.

A DIICOT 2006 óta folytatta azt a nyomozást, melynek záró eseménye volt az akció. E vizsgálat során több országban – Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Dániában, Németországban, Ausztriában, Svájcban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon – tapasztalt csalások és bűnesetek nyomába eredtek. A vádak szerint a három bűnszervezet hamis, amerikainak látszó weboldalakat hozott létre, „átverős” árveréseket hirdettek meg, s itt hajtották végre a csalásokat. A „fake” weboldalaknak bedőlő, nyilvántartott áldozatok száma eddig több mint 800, az okozott kárt körülbelül 800 ezer euróra (kb. 213 millió forintra) becsülik.

Azóta történt

Előzmények