Kiderült, hogy mennyibe kerül majd a reklámmentes Facebook és Instagram

Egy fióknál havi 10 eurót kérne a Meta, hogy reklámmentes legyen a Facebook és az Instagram – mobilon többet.

A The Wall Street Journal jelentése szerint a Meta tovább haladt azon tervével, hogy reklámmentes, fizetős csomagot indítson az EU-ban a Facebookhoz és az Instagramhoz.

A jelentés alapján a reklámmentes Facebookért és Instagramért havi 10 eurót kellene fizetni, ellenkező esetben bele kell egyezni a személyre szabott reklámok megjelenésébe.

A terv szerint a 10 eurót asztali környezetben kérik el egy fiókhoz (nem egyértelmű, hogy a Facebook és az Instagram reklámmentességéért külön-külön kellene-e fizetni, vagy elég egyszer). Minden további fiókért 6 eurót számolnának fel. Mobilon már 13 eurót kérnének egy fiókért, mert a Meta itt beszámolná az Apple és a Google alkalmazásboltok díjtételeit is.

A Metát idén 390 millió euróra büntette az ír DPC, és megtiltotta, hogy a felhasználóknak szerződésjogon belüli jogalap szerint küldjenek reklámokat az online tevékenységük alapján. Később a cég jelezte: hozzájárulást kér majd az EU-s felhasználóktól, mielőtt a cégek célzott hirdetéseket küldhetnének nekik, ugyanis egyre szigorúbbak a követelmények a régióban.

A WSJ szerint a Meta az európai hatóságokkal már közölte, hogy a következő hónapokban indítaná el az EU-ban a reklámmentes csomagját, amelynek a neve egyelőre SNA (subscription no ads). A jelentésre válaszul a Meta közölte: a cég hisz a személyre szabott reklámokkal megtámogatott, ingyenes szolgáltatásokban; de kutatja a lehetőségét annak, hogy megfeleljenek a változó hatósági előírásoknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények