Elfogadhatatlan követelés miatt romlott meg a Rivian és a Samsung viszonya

Gyakorlatilag a Samsung technológiáit kérte a Rivian, ennek fényében érthető, hogy miért a Stellantis felé nyitott a dél-koreai vállalat.

Hasonlóan a kriptoipari trendekhez, az elektromos autók hatalmas népszerűségére is igaz, hogy az és a cégek árfolyama erősen ingadozó – erre jó példa a Rivian is, amely messze nem ér már annyit, mint a tőzsdére lépésekor.

A Rivian gyártása továbbra sem indult be igazán, azonban a befektetők aggodalmát fokozza, hogy a késések miatt végül a Samsung SDI-vel remélt akkufejlesztési és -gyártási együttműködés is megbukott.

A Rivian és a Samsung korábban közös gyárról egyeztettek, 2025-re a Rivian 100 GWh-s akkugyártási kapacitást akar elérni. A megbeszéléseknek a Rivian gyártási gondjai miatt végül vége szakadt, de dél-koreai médiaforrások szerint a Rivian elfogadhatatlan követeléseivel is gondja volt a Samsungnak. A jelentés szerint a Rivian nem kötelezte el magát konkrét legyártott mennyiségek vásárlása mellett, továbbá az akkugyártó technológia átvételét kérte, valamint jogot arra, hogy a gyárak belsejét megvizsgálja. A Samsung ezt a követelést nem tudta elfogadni.

Bár a Rivian csak heti párszár elektromos járművet gyárt, a piaci értéke továbbra is régi, bizonyított autógyártók szintjén van. Az egyik, a Stellantis egyébként korábban kötött megállapodást a Samsunggal: közös vállalkozásban gyártanak akkumulátorokat Észak-Amerikában.

Azóta történt

Előzmények