Robot ápolók egy japán kórházban

A gépek az egyszerű rutinfeladatokat látják majd el, hogy tehermentesítsék a szakképzett emberi dolgozókat.

Egy japán egyetemi klinika (Nagoya University Hospital) bejelentette, hogy februárban elindítanak egy pilot projektet, melynek keretében egyszerűbb ápolói feladatok ellátására robotokat állítanak üzembe: a robotok fogják széthordani a gyógyszereket, illetve a tesztmintákat és egyéb felszerelést szállítják, akár a különböző szintek között is a sebészet, a gyógyszertár és a labor között. A kórház dolgozói egy tablet segítségével bízhatják meg őket feladatok ellátásával.

A kísérleti csapat négy robotból áll majd, mindegyik más kórterembe kerül, és az éjszakai műszakban, délután öttől másnap reggel nyolcig végzik munkájukat. A tesztidőszak egy év lesz, ennek tapasztalatai alapján döntenek arról a vezetők, hogy egyéb feladatok ellátásával is megbízzák-e a gépeket.

Az autógyártásban már alkalmazott robotrendszer az egyetem és a Toyota közös fejlesztése – a háttérben a Toyota Industries Corp. áll, az a leányvállalat, mely az önvezető autók fejlesztését is végzi.

Kórházi robot
[+]

A robotnővérek a kórház alaprajza alapján tájékozódnak, de a pontos és balesetmentes közlekedéshez radarokat és kamerákat is használnak. Amennyiben ember kerül az útjukba, akkor automatikusan ki tudják kerülni, illetve egy ilyen szituációban elindul egy felvétel, melyben a robot kéri, hogy engedjék át. Az emeletek között lifttel közlekednek, és ha érzékelik az akkutöltés alacsony szintjét, felkeresik a töltőállomást. A gépek 125 cm magasak, 50 cm szélesek, vastagságuk 63 cm, úgy néznek ki, mint egy hűtőszekrény, maximális közlekedési sebességük 3,6 km/h, raktérfogatuk 90 liter, maximális teherbíró képességük 30 kilogramm.

A kórház igazgatója nagy reményekkel várja a tesztet, úgy véli, az időrabló rutinmunka elvégzését átvehetik a gépek, és akkor a nővérek és a többi szakember jobban koncentrálhatnak a fontos, elsődleges feladataikra.

Azóta történt

Előzmények