Robotkutya puskával

Ha már elértek egy megfelelő technológiai szintet, tiltás híján kézenfekvő volt a gépek felfegyverzése.

Míg az ilyen típusú robotok gyártásában a legismertebbnek számító Boston Dynamics a felhasználói szerződésekben megtiltja, hogy a négy lábon közlekedő gépeket a vásárló felfegyverezze, nem minden robotgyártó ilyen aggodalmas.

Jelzi ezt az, hogy az amerikai hadsereg civil, nonprofit tanácsadó testületének (Association of the United States Army – AUSA) a héten rendezett rendes évi konferenciáján és kiállításán a Ghost Robotics philadelphiai fejlesztőcég bemutatott egy olyan robotkutyát, melyet egy speciális fegyverrel szereltek fel.

A Vision 60 nevű egységre a szintén amerikai fegyvergyártó, a Sword International készített egy speciális puskát. A vállalat által SPUR-nak (special purpose unmanned rifle – kb.: különleges célú, embert nem igénylő puska) nevezett fegyverkompaktot kifejezetten robotplatformokra szerelhetőre tervezték, 30-szoros optikai zommal, hőkamerával szerelték fel, hatótávolsága 1200 méter. Mint a kiállításról beszámoló The Verge tudósítója megjegyzi, az egyelőre nem világos, hogy a cégek árulják-e már a robot/puska kombót, de ha jelenleg nem is, nagy valószínűséggel hamarosan megteszik.

A Ghost és a Sword közötti partnerség részletei nem tisztázottak, de a Ghost egyébként már szállít a hadseregnek robotkutyákat: tavaly egy floridai légibázis egyik biztonsági egysége kezdte használni a cég termékeit – mint Jiren Parikh a Ghost vezetője egy interjúban elmondta, a járőrözés támogatására, navigációra, főleg az emberek számára nehezen járható mocsaras területeken.

A robotkutya-típusú gépeket eredetileg alapvetően felderítési feladatokra fejlesztették, de hamar kiderült, hogy még sok területen fel tudja őket használni a hadsereg, így a gyártók új funkciókkal kísérleteznek: pl. videóközvetítés, térképészeti feladatok, bombák hatástalanítása, ideiglenes mobiltelefon-tornyokként is használhatóak, illetve különféle kémiai, biológiai, sugárzó anyagok keresésére és kimutatására is alkalmasak lehetnek.

Az még viszonylag ritka, hogy ilyen robotokra fegyvert szereljenek, de mivel nincs hivatalos tiltás az ilyen megoldásokra, a gyártók lassan növekvő ütemben egyre több ilyen gépet fejlesztenek.

Azóta történt

Előzmények