Saját robotkutyával hódítana a Xiaomi

Az elsősorban okostelefonjairól ismert Xiaomi egy igen érdekes irányba mozdult el azzal, hogy bejelentették a CyberDog névre keresztelt robotjukat. Ez a szerkezet gyakorlatilag egy olyan robotkutya, amely nagymértékben hasonlít a Boston Dynamics által tervezett Spothoz, tulajdonképpen megegyező, négylábú mozgást biztosít, csak éppen sokkal olcsóbban.

Azt látni lehet, hogy egy efféle robotkutya sok dologra használható, a Boston Dynamics-féle Spot segít az egészségügyben, a hadseregben, illetve a rendőri munkát is meg tudja könnyíteni, tehát a felhasználási területek igen tágak. Ugyanakkor a Xiaomi nem közölte pontosan, hogy a CyberDogjukat konkrétan hova szánják. Egyelőre ezer darabot szeretnének belőle legyártani, amelyeket az USA valutájára átszámolva nagyjából 1500 dollárért értékesítenének. Ez azért lehet lényeges számukra, mert a szoftveres háttér tekintetében a közösségre alapoznának, ugyanis kiemelték a rendszer nyílt forráskódú jellegét. Effektíve tehát a CyberDoggal a vállalat egy hardvert szállít, amelyet olyan képességekkel ruházhatnak fel a vásárlók, amire éppen szükségük van. Valószínűleg ezért is tartható relatíve alacsonyan a termék ára.


[+]

A CyberDog az NVIDIA Jetson Xavier NX rendszerére épül, tulajdonképpen ez a számítógép felel a működtetésért. A környezetről számos kamera és szenzor, egy GPS modul, hat mikrofon, illetve az Intel RealSense D450-es mélységérzékelő kamerája gyűjti be az adatokat, a robot optimális mozgását pedig ez alapján kalkulálja ki a beépített, előbb már említett platform. A CyberDog 3,2 m/s-os sebességre képes, teherbírása pedig 3 kg. Ezek az értékek elmaradnak a Boston Dynamics-féle Spottól, de így is sok lehetőség van bennük. Ráadásul a Xiaomi robotkutyája komplex mozdulatokra is képes, többek között a hátraszaltóra. Az nem derült ki, hogy ezt súllyal megpakolva is meg tudja-e csinálni, de a hangalapú parancsokra akármikor hallgatni fog, illetve egy okostelefonos applikációval is vezérelhető.

Maga a hardver ki is egészíthető. Erre három USB Type-C és egy HDMI interfész szolgál, és a nyílt forráskód miatt olyan modulok szerelhetők fel, amilyet a vásárló szeretne, illetve amihez tud biztosítani szoftveres alapot. Arra azért figyelni kell, hogy bármit is épít a robotkutyára a tulajdonosa annak a tömegét le kell vonnia a hivatalos maximális teherbírásból.

Egyelőre a CyberDog kapcsán még sok a kérdés, de az látszik, hogy reális lehetőséggé válhatnak az efféle félautomata robotkutyák, mivel 1500 dollár környéki áron már nagyon barátinak számítanak a felkínált képességek. Ezzel bőven a Spot, sok tízezer dolláros ára alá vágnak, és ha a nyílt forráskódra rámozdul a közösség, akkor ebből még bármi lehet.

Azóta történt