Mászik a falon, mint a pók, pedig csak egy robot

A robotika vezető kutatói nemrég egy már jó ideje tartó fejlesztésük új változatát mutatták be, amikor a RiSE (Robots in Scansorial Environments) nevű kis géppel megmászattak egy háromemeletes épületet.

Ez a kicsiny gép bizonyos állatok mászási technikáját utánozza, s a kutatás elsődleges célja, hogy a szerkezet függőleges, vagy majdnem függőleges felületeken is képes legyen feljutni az adott tereptárgy tetejére. Tervezői szerint a RiSE az első olyan robot, amely vízszintes és függőleges helyváltoztatásra egyaránt alkalmas. A „hatlábú pókot” több neves kutatóintézet munkatársai fejlesztik közösen: a munkában részt vesz többek között Illinois-i Műszaki Egyetem, a Carnegie Mellon Egyetem, a Boston Dynamics Inc., a Stanford Egyetem, a kaliforniai Berkeley Egyetem és a Pennsylvaniai Egyetem, s a legfrissebb eredményeket a bemutatóval egy időben publikálták a Journal of Field Robotics című szaklapban.

Fejlesztői roppant büszkék a nagyságában nem, ám tudásában annál kiemelkedőbb kis gépre. Úgy vélik, egy olyan sokoldalú, szinte bármilyen terepakadályt leküzdő szerkezetet alkottak, amely majdhogynem minden fajta szükséghelyzetben komoly segítséget nyújthat az őt irányító embereknek.

S a próbákról készült felvételeket nézve el kell ismerni, hogy bár a RiSE a sebességét tekintve talán nem egy X-szárnyú harci gép, viszont felmászik bárhová: sima betonfalra, egyenetlen felületű falra, bármilyen fára, leküzdi a tört kövekből álló terepet stb. A 3.8 kg súlyú eszköz jelenleg körülbelül 4 cm/s sebességgel mozog, a fejlesztők célja pedig mostanság a 25 cm/s sebesség elérése. A RiSE – melynek mászási technikájához az állatvilágból vettek át már jól bevált technikákat: apró karmocskák, tapadókorongokhoz hasonló megoldások stb. – távirányítással működik, egyelőre szüksége van egy operátorra, aki a sebességet és az irányváltást szabályozza, energiaellátását pedig három lítiumpolimer akkumulátor adja, amelyek több mint 45 perces működési időt biztosítanak számára.

A gép felépítése is az állatvilág ihletéséről tanúskodik: ízelt szerkezetű a test, a súlypontját pedig úgy helyezték el, hogy az a függőleges mászáshoz a legmegfelelőbb legyen. A hat láb nyújtja a maximális biztonságot, melyet speciális helyzetekben, például a tetőre történő felkapaszkodásban egy „hetedik láb”, a farok is megtámogat. A hibajavítási képessége is ígéretes, mert ha egy láb nem ér felszínt, akkor igyekszik ezt ellensúlyozni, s újra összerendezni a mozgását.

A készítők szerint a távlati cél az, hogy a RiSE súlyát lecsökkentsék 1,5 kilogrammra, hogy gyorsabb legyen, s kevesebb energiát fogyasszon, illetve az, hogy nagyobb autonómiát adjanak a gépnek: vagyis hogy önállóan, távirányítás nélkül legyen képes leküzdeni a megadott terepet – akárcsak nagyobb, „harci testvére”, a BigDog.

Azóta történt

Előzmények