A Samsung szerint felforgatja a mobilipart az, amit India kitalált

India azt akarja, hogy mobilhálózat nélkül, de mobilról lehessen élő tévéközvetítéseket nézni. A Samsung és a Qualcomm elzárkózik az ötlettől.

India azt tervezi, hogy az élő tévéközvetítéseket kötelezően elérhetővé teszi a mobilokon. Ehhez külön hardver kell, hogy fogja a jelek, méghozzá mobilhálózat nélkül. Alapvetően az Észak-Amerikában már bevált, jó minőséget garantáló ATSC 3.0-t aknáznák ki.

A Samsung és a Qualcomm szerint a hardverváltoztatások miatt a készülékek árai 30 dollárral emelkednének. Az országban eddig megjelent készülékek eleve nem támogatják az ATSC 3.0-t, ehhez új alkatrészek kellenek, a jelenlegi gyártási tervekkel gondok adódhatnak.

A Samsung, a Qualcomm, az Ericsson és a Nokia szerint az üzemidő és a jelerősség is kárát láthatja a húzásnak.

Az indiai döntés még nem végleges, az effajta digitális tévéközvetítés csak korlátozott sikert ért el az USA-ban és Dél-Koreában. A szakemberek szerint azért, mert nem igazán van készülék, ami támogatná a technológiát.

India korábban nagy tiltakozást váltott ki a tech cégek körében, többek között a hazai navigációs rendszer és a kötelező biztonsági tesztek használata kapcsán is.

A tévés ötlet hátterében az húzódik, hogy a telekomhálózatokról vennének le terhet a magas videofogyasztás miatt. Az Apple-t és a Xiaomit képviselő ICEA szintén ellenzi a húzást, mivel egyetlen nagy gyártó sem támogatja jelenleg az ATSC 3.0-t.

Előzmények