Eldőlt a Western Digital sorsa, chipfeltámadásra készül a Samsung

Meghiúsult a Western Digital és a Kioxia egyesülése, kiszervezik a flash memóriás üzletágat. A Samsung szerint elértük a padlót, 2024-ben az AI miatt jöhet a chipipar feltámadása, a TSMC alapítója szerint viszont az USA és Kína együtt tapossák a chipszektor fékpedálját.

A Western Digital flash memóriás üzletágával kapcsolatos bizonytalanságok még 2016-ban, a SanDisk 19 milliárd dolláros felvásárlásával kezdődtek. A világjárvány után a flash chipek iránti kereslet alaposan megzuhant, a szektor azóta is a készletekben fürdik, egyre nagyobb a nyomás a chipgyártókon. 2021 óta egyeztet a Western Digital és a Kioxia, hogy egyesülnek, és a globális NAND flash piac harmadát irányítják majd. A Kioxia befektetője, a mindkét fél számára rivális SK Hynix azonban ellenezte az üzletet, így az megbukott. A WD ezért kiszervezi a flash memóriás üzletágát, meghajol az Elliott befektetői csoport kéréseinek, valamint tőkét von be az adósságok finanszírozására.

A Samsung szerint ez már a padló

A Samsung a legutóbbi jelentése kapcsán közölte, az iparág elérte a padlót, ők pedig tovább csökkentik a gyártást. 2024-ben azonban nagy feltámadást várnak, ágazati szinten nagy befektetésekre és gyártási fellendülésre számítanak, főleg a felsőkategóriában, ahol a keresletet az AI fokozza majd. A készülékről futó AI fokozza majd a DRAM-keresletet a gyártó szerint, a piac pedig helyreáll. Minderre azután kerülhet sor, hogy példa nélküli lejtőre került az ágazat.

A Samsung egyébként éves szinten 78 százalékkal kisebb működési nyereséget ért el, de a helyzet jobb, mint a két előző negyedévben, és a memóriachipes üzletág vesztesége is csökkent.

Az USA és Kína tapossák a féket

A TSMC alapítója, Morris Chang a napokban kijelentette: az USA és a Kína között folyamatosan növekvő technológiai feszültség lelassítja a globális chipipart.

A legutóbbi amerikai korlátozásokat egyébként több holland politikus megkérdőjelezte az ASML chipgyártó gépeinek exportja kapcsán.

Kínát ez nem feltétlen aggasztja, ugyanis egyre többet költenek technológiára, a jelentések szerint a telekomcégeket és a bankokat is kínai megoldások felé terelik majd, a nyugati technológiákat pedig a geopolitikai feszültségek és a kiberbiztonsági aggályok miatt elkezdik lecserélni.

A helyzet mindenkire hat, a német technológiai cégek például arra panaszkodnak, hogy súlyos késésekkel néznek szembe az exportok kapcsán, miután a német kormány csökkentené a Kínával szembeni gazdasági kitettségét.

A Powerchip Semiconductor Manufacturing és az SBI Holdings 2,67 milliárd dollárért húz fel chipgyárat Észak-Japánban, míg Vietnám is arra készül, hogy megépíti az első chipgyárát – de amerikai felek arra figyelmeztetik őket, hogy ez drága beruházás lesz.

Azóta történt

Előzmények