A SpaceX megállapodott a Starlinkről az első légitársasággal

A magánjáratokra szakosodott JSX gépein szolgáltat majd repülés közben Wi-Fi-t a Starlink, aláírt a Hawaiian Airlines is.

Nemrég derült ki, hogy egy nagy amerikai légitársaság már teszteli a SpaceX Starlink részlegének műholdas internetszolgáltatását a repülés közbeni Wi-Fi biztosítása céljából. A SpaceX a napokban alá is írta az első ilyen jellegű megállapodását.

Ez nem az előbb említett nagy légitársasággal jött létre. A SpaceX hónapok óta egyeztet a légitársaságokkal a szolgáltatásról, a repülés közbeni műholdas internettel szeretnék az üzleti ügyfelek bázisát felerősíteni, hogy ne csak félreeső területeken élő fogyasztók használják a szolgáltatást.

A megállapodást az alapvetően magánjáratokra szakosodott JSX légitársasággal kötötték meg: 100 repülőt szerelnek fel Starlink-terminálokkal, az első Starlinkre kötött járat még idén felszáll. A megállapodás pénzügyi részleteit nem közlik. A JSX nem kér majd felárat az ügyfeleitől a szolgáltatásért, és bejelentkezésre vagy egyéb plusz lépésre sem kötelezi őket.


[+]

Nem sokkal a híradások megjelenése után közölték, hogy a SpaceX a Starlink kapcsán a Hawaiian Airlines légitársasággal is aláírt: a megállapodás értelmében a kezdeti szakaszban tartanak, jövőre telepítik az első gépekre a szolgáltatást, konkrétan Airbus A330 és A321neo, valamint érkező Boeing 787-9s gépekre.

A SpaceX nem csak repülőkön, hajókon is szeretne szolgáltatni, a hálózatukat magángépeken és katonai repülőkön is tesztelték.

Azóta történt

Előzmények