Spam-ellenes törvényt sürget Bill Gates

Bill Gates az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa Gazdasági, Tudományos és Közlekedési Bizottságának írt levelet, amiben azt kérte, hogy törvényileg szabályozzák, illetve az ipar maga szabályozhassa a spam (azaz a kéretlen reklámok, e-mailek) elleni harcot. Gates szerint a spam-kérdés mind az állam, mind az ipar "ügye", s nem szabad halogatni a probléma megoldását.

A törvényalkotóknak olyan szabályozást kell létrehozniuk, amely megkülönbözteti az e-mail-marketinget a kéretlen reklám e-mailektől. Ezt például úgy lehetne elérni, hogy minden e-mail-marketing cégnek regisztrálnia kellene magát, ezáltal is ellenőrizhetővé téve tevékenységüket. Azoknak a cégeknek az e-mailjeit, amelyek nem regisztrálnák magukat, a szűrőprogramok automatikusan kitörölnék a rendszerből. A regisztrált vállalatok kötelesek lennének úgy megjelölni e-mailjeiket, hogy azok könnyen azonosíthatóak legyenek.

Enrique Salem, a Brightmail Inc. elnöke szerint: tavaly decemberben minden második e-mail spam volt, és ez a jelenség az amerikai gazdaságnak évente nem kevesebb, mint 10 milliárd dollár(!) kárt jelent.

Azóta történt