Mennyiért vehetünk ezer fertőzött gazdagépet?

A webroot.com blogoldalán a Hollandiában élő Dancho Danchev, ismert biztonsági szakember és újságíró nemrég indított egy sorozatot, amelyben azt mutatja be, hogy a feketepiacon a világ különböző részein mennyiért lehet olyan fertőzött hosztgépekhez jutni, a hozzáférést megszerezni, amelyekkel aztán különféle számítógépes bűncselekmények hajthatók végre.

Most a kelet-európai és az oroszországi árak jöttek a sorban, amihez Danchev egy kissé furcsa kommentárt fűz: a fertőzött gépek alvilági kereskedelme már sok éve zajlik, ám ebből az üzletelésből mindeddig kimaradtak a kelet-európai és az orosz gépek. Ez a trend most megváltozott, írja a szakember, mert a Carberp nevű bűnszervezet elkezdte ezek „forgalmazását” is. Ez azt jelenti, hogy a bűnözők most már az e régiókban élőket is célba vették, amit Danchev érdekes módon a kapzsiság jelének tekint – azt sugallja ezzel ugyanis, hogy a világ többi részét levadászni az még valahogy érthető, de hogy a kelet-európai bűnözők honfitársaikra utazzanak, az már azért túlzás.

malware host

A statisztikát Danchev a feketepiaci tapasztalatok alapján állította össze. Ezek szerint ezer, malware-rel fertőzött hoszt Ukrajnában 149 amerikai dollárba kerül, Oroszországban majdnem ugyanennyi, 150 dollár, Kazahsztán és Belarusz más sokkal olcsóbb, itt 100 dollár ezer gép, míg a rejtélyes nevű „mix” kategóriában 25 dollár ennyi fertőzött számítógép. Olyan opció is van, hogy száz géphez lehet hozzáférni 3 dollárért, ám ekkor a bűnözők csak monitorozási jogot kapnak, a megfigyelésen kívül semmit nem tehetnek ezekkel a gépekkel. Az eladók elfogadják a WebMoney, a Bitcoin, illetve a Yandex Money fizetést is.

Roppant érdekes, hogy a sorozat előző részéből az derül ki, hogy a legdrágábbak az év elején a fertőzött észak-amerikai gépek voltak, ám azok így is olcsóbbak voltak, mint most a kelet-európaiak.

Azóta történt

  • Már a hűtőszekrény is küldi a spameket

    A mostanában terjedő okos háztartási eszközök piaca még viszonylag új, így még nem evidens, hogy az ilyen internetképes készülékek biztonságára is ügyelni kell.

Előzmények