Spamet kaptál? Jelentsd be!

Habár hazánkban több lehetőség is van a jogsértő kéretlen reklámlevelek (spamek) bejelentésére, hogy küldőik ellen eljárás induljon, az utóbbi időben mintha lanyhulni látszana a lelkesedés: a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) egy-két évvel ezelőtt még igen aktívan és a kereteket maximálisan kihasználva lépett fel az ilyen ügyekben, de a közelmúltban azt tapasztalni, hogy már enyhült a szigor, a bürokrácia (talán a kapacitáshiány?) jelentősen megnehezítette az eljárások indítását (például megszüntették az erre szolgáló e-mail címet, ami azért, valljuk be, nem igazán pozitív üzenet, s tovább rombolja a tettei és koncepciói alapján néhány éve még roppant kedvezően megítélt NHH folyamatosan rongyolódó tekintélyét, mely tényt csak súlyosbít az, hogy a „kapitány”, az NHH eddigi legjobb korszakának vezetője, Pataki Dániel tavaly karácsonykor bejelentette, hogy elhagyja a hivatalt).

Talán ez járhatott a kéretlen levelek kérlelhetetlen ellenfelei, a magyar Spamwiki szerkesztőinek fejében, amikor felajánlották közreműködésüket: mai közleményük szerint lehetőségeikhez mérve segítenek a spamek miatt felháborodó internetezőknek. Létrehoztak egy postafiókot, ahová el lehet küldeni a panaszokat. A Spamwiki természetesen nem hatóság, „mindössze” egy, az interneten is megjelenő, elhivatott emberekből álló közösség, akik legfeljebb a szégyenfalra (Pellengér) tudják feltölteni a küldőket – de nem szabad elfelejteni, hogy mekkora erő lehet egy bizonyos támogatottság után egy internetes csoport.

A Spamwiki szerkesztői az öntudatos internethasználók számára az egyszerű és rutinszerű spambejelentést szeretnék újjáéleszteni a fenti e-mail címmel, melyet a wiki Spambejelentési Csoportja kezel. A kapott kéretlen reklámlevelet az oldalon található leírás szerint csak továbbítani kell a címre, így teljesen névtelenül lehet hozzájárulni a hazai spamellenes harchoz.

Azóta történt

Előzmények