VB-teszt: jól működnek a spamszűrők

VB spam awardA tekintélyes brit informatikai biztonsági szakfolyóirat, a Virus Bulletin tavaly januárban kezdte meg a spamszűrő alkalmazások tesztelését és minősítését. A módszertan szerint minden filter ugyanazt a valós időben érkező e-mail csomagot kapja nyersanyagként, majd a szakértők feljegyzik, hogy milyen arányban szűri ki az ebben található valóban kéretlen leveleket, illetve hogy milyen arányban téved (azaz vél spamnek valódi üzeneteket). Az utóbbi százalékos értéket hárommal megszorozzák, majd a levonják az előbbi mutatóból, és ha az eredmény 96 százalék felett marad, a program kiérdemli a magazin díját.

A januári tesztbe 15 spamszűrő került, ezek közül csupán egy, a Kaspersky Anti-Spam 3.0 nem tudta teljesíteni a követelményt. Ez a filter ugyan kiválóan teljesített a false positive kategóriában – csupán egy rivális produkált jobb téves felismerési arányt –, de a küszöbnél több kéretlen levelet engedett át. Mindkét mutató szerint legjobbnak az M86 Security MailMarshal, a SpamTitan, a Symantec Brightmail, a Microsoft Forefront és a Webroot bizonyult.

A VB szakértői szerint az eredmények kifejezetten jók. „Az elmúlt tíz évben a spam átalakult: bosszantó jelenségből bűnözők eszközévé vált, és valószínűleg a közeljövőben nem számíthatunk a visszaszorulására. A mostani tesztünk eredményei ugyanakkor azt mutatják, hogy a spamszűrő szoftverek fejlesztői keményen dolgoznak a felhasználók postafiókjainak védelméért” – nyilatkozta Martijn Grooten, a magazin anti-spam-tesztelő csoportjának vezetője.

Azóta történt

Előzmények