Új technológiával érkeznek a 2010-es Nortonok

NIS 2010A Symantec tegnap piacra dobta Norton biztonsági szoftvereinek legújabb kiadásait. A Norton Internet Security 2010 és a Norton AntiVirus 2010 az első olyan termékek, amelyekbe beépítették a cég Quorum kódnéven fejlesztett új, közösségi osztályozási rendszert használó védelmi technológiáját. A vállalat szerint a teljesen új szemléletű módszer igazi áttörés.

A Quorum – melynek fejlesztése három évvel ezelőtt indult – az új Norton-termékeket használók számítógépeiről, szoftvergyártóktól és néhány más forrásból gyűjtött adatok alapján minősíti a fájlokat, az összes fájlt, amely e gépek millióinak hálózatán valaha előfordult. Több szempontot, többek között az elterjedtséget és a létrehozás dátumát figyelembe véve mindegyikhez hozzárendel egy megbízhatósági osztályzatot. Ehhez a Symantec szerverein tárolt – és persze rendszeresen frissített – gigászi fájladatbázishoz minden kliens hozzáfér, és a megbízhatósági osztályzatok alapján azonnal, szkennelés nélkül képes megmondani egy állományról, hogy az kártékony-e, vagy sem. A hálózatba újonnan bekerülő fájlok esetében a rendszer nem dönt automatikusan, hanem figyelmezteti a felhasználót: a végrehajtható fájl még új és csak kevés PC-n található meg, ezért nem ajánlott a telepítése.

A módszer a működési elvéből fakadóan jelentősen lerövidíti a számítógép átvizsgálásához szükséges időt, hiszen a megbízható fájlokat eleve nem szükséges szkennelni. A vállalat adatai szerint a NIS 2010-nek csupán 61 másodpercre van szüksége egy átlagos merevlemez és 31 másodpercre egy SSD vírusellenőrzéséhez. Az internetbiztonsági csomag egyébként – állítja a Symantec – mindössze 10 MB memóriát foglal le magának a háttérben.


Roy Fine, a Quorum atyja beszél a technológiáról

A Quorumon kívül a NIS 2010-be új, „vállalati szintű”, betanítást nem igénylő spamszűrő és a böngészés közben a veszélyes linkekre figyelmeztető funkció is került. Újdonság, hogy a vállalat egy speciális, kifejezetten netbookokhoz szánt verziót is kiad az internetbiztonsági csomagból. A NIS 2010 Netbook Edition névre keresztelt változat – mely nem minden országban lesz kapható – a cég közleménye szerint az e jellemzően szerényebb teljesítményű hardverkategóriához elérhető leggyorsabb és legkevésbé memóriaigényes védelmi megoldás lesz. Azt egyelőre nem árulták el, hogy ez a kiadás miben különbözik a „nagyobb” változattól.

Azóta történt

Előzmények