Beszámoló a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállításról

A 2012-es esztendő egyik nagy szabad szoftveres rendezvénye az FSF.hu Alapítvány által szervezett Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás. Az alapítvány jóvoltából a Mozilla mint kiállító vehetett részt a rendezvényen. Az Óbudai Egyetem világos aulájában, többek között a LibreOffice, az Ubuntu, a Fedora, az OpenStack, a Wikipedia is bemutatta munkásságát és a jövőbe ívelő terveit.

A Mozilla asztalánál Udvari Gábor és jómagam próbáltunk helytállni és népszerűsíteni mindazt, amit a Mozilla képvisel: az innovációt, a nyitottságot és a szabványkövető megoldásokat, az OpenWebet. Szerencsére sokan jöttek és érdeklődtek: volt, aki csak a böngészőjét szerette volna felgyorsítani, akadt, aki a kitöltött kvíz alapján érdeklődött a Persona hitelesítési rendszer vagy az OpenBadges jelvénygyűjtő rendszer iránt. Másokat inkább az asztal egyik szegletében elhelyezett laptopon, a szimulátorban futtatott Firefox OS kötött le, és ezzel kapcsolatban tett fel ragyogó kérdéseket. A lényeg az, hogy sok érdeklődő volt, rengeteg kérdéssel, amelyeket próbáltunk a legjobb tudásunk szerint megválaszolni.

Szabad Szoftver Konferencia 2012

Szabad Szoftver Konferencia 2012

Hasznos volt számomra, hogy láthattam, mire van igény. Mi az, ami az embereket érdekli a webbel, a Firefoxszal és más Mozilla-termékkel, elképzeléssel kapcsolatban. Ennek eszenciáját próbálom majd időről-időre átemelni a Mozilla blogba is.

Egyértelmű, hogy egy játékos kvíz jó módja annak, hogy egy konferencián vagy éppen egy fesztiválon megtegyük az első lépést a felhasználók felé. Amely kvíz akár egy tucat kérdést is generál, amiről aztán lehet beszélgetni. Persze érdekes volt megtapasztalni, hogy a mobilos operációs rendszert, a Firefox OS-t hogyan fogadják a látogatók. A többségnek tetszett, láttak benne fantáziát és sajnálták, hogy az itthoni bemutatásról semmilyen információval nem rendelkeztünk. A konferenciát megelőző hetekben nem is kevés munka akadt, hogy a teljes rendszer magyar nyelven legyen elérhető a látogatók számára.

Volt azért vonzereje a szokásos firefoxos relikviáknak, tollaknak, kitűzőknek, matricáknak is, de a többség igazán érdeklődő volt. Ennek megfelelően egyetlen előadásra sem volt lehetőségem beülni. Szerencsére a szervezők megnyugtattak, hogy lesz felvétel, így remélem a hideg téli estéket kis továbbképzéssel is tölthetem majd.

Öröm volt látni, hogy az ismert kollégák mellett sok új látogató is volt a rendezvényen és az előadók sorában is. Ugyanakkor jó volt ismét beszélgetni a régóta a szabad szoftverekért dolgozó aktivistákkal is:

  • Tímár András: sajnos a Mozillával kapcsolatos tevékenységeit felfüggesztette (alkalmazások fordítása), de mint a LibreOffice csapat tagja, főállásban foglalkozik az irodai programcsomaggal
  • Kelemen Gábor: átvette a Mozilla-programok fordítását, és természetesen viszi tovább a régebbi fordítások vezetését is – GNOME, Ubuntu, XFCE stb.
  • Vajna Miklós: LibreOffice-guruként az rtf fájlformátum fekete öves mesterévé vált
  • Torma László: lelkesen dolgozik az Ubuntu népszerűsítésén és a közösség koordinálásán
  • Torma Hajnalka: az Ubuntu Érettségi Remix elkészítésével és a konferencia szervezésével foglalkozott mostanság, és lelkesen oktatja a fiatalokat a szabad szoftverek használatára
  • Rákos Gergely: csak játszik és játszik Linuxon – és persze népszerűsíti Fedora disztribúciót
  • Hoppár Zoltán: koordinálja a hazai Fedora-közösséget, és fordítja is kedvenc disztribúcióját

Egy szó mint száz, a pezsgő szakmai élet mellett volt nyüzsgés és jó társaság a konferencián. Gábor, aki szintén a Mozilla asztalnál önkénteskedett, így látta a konferenciát:

„Szerintem idén is nagyon profi volt a szervezés, olajozottan ment minden. Tavaly talán volt térkép a kiadvány hátulján, hogy melyik terem merre van, és az egyik támogató adott jegyzetfüzetet és tollat. Szerintem minden előadásról készült felvétel, legalábbis amin voltam, ott bent ült a kamerás, és vette az egészet. Az idei volt az első, amin nem kifejezetten az előadásokért mentem, és szerintem standon állni érdekesebb volt, mint az előadásokat hallgatni.”

Segítenél a következő kiállításon? Ott voltál a konferencián? Vagy éppen most kihagytad? Van ötleted a Mozilla megjelenésével kapcsolatban? Oszd meg velünk véleményedet a fórumban!

Azóta történt

Előzmények