Szabványosítanák az informatikai rendszerek leírását

A BEA Systems, a BMC Software, a Cisco, a Dell, az EMC, a HP, az IBM, az Intel, a Microsoft és a Sun Microsystems egy olyan új specifikáció tervezetén dolgozik, amely egységes módot határoz meg a számítógépes hálózatok, alkalmazások, szerverek és más informatikai erőforrások XML nyelven történő leírásához és modellezéséhez. A kezdeményezés célja, hogy megkönnyítse a vállalatok számára az említett erőforrásokra épülő szolgáltatásaik kezelését.

A közös munkával létrehozott Service Modeling Language (SML) elnevezésű nyílt specifikáció az informatikai erőforrásokra és szolgáltatásokra vonatkozó információk kifejezésének közös nyelvét definiálja. A specifikáció lehetővé teszi, hogy az informatikai erőforrásmodellek hierarchiája újrafelhasználható építőelemekből álljon össze, így nem követel meg egyedi leírást minden egyes szolgáltatásról. Az ügyfelek számára mindez alacsonyabb költséget és kevésbé összetett rendszereket jelent. A specifikációtervezetet az együttműködésben részt vevő cégek az év hátralévő részében tervezik benyújtani valamelyik iparági szabványügyi szervezethez.

Ma egyazon informatikai erőforrás leírására számos eltérő módszer létezik. Ezek párhuzamos alkalmazása nemcsak alacsony hatékonysághoz, hanem két további problémához is vezet: egyrészt az eltérő formátumok miatt az eszközök és a menedzselő alkalmazások más-más nyelven beszélnek, ezért az információt gyakran le kell a különféle alkalmazások számára fordítani, ami sokszor egyes műszaki részletek elvesztését, félreértelmezését okozhatja. Másrészt a különböző formátumok alkalmazása megkövetelheti az informatikai tervezőktől, hogy leírásokat készítsenek az erőforrásra vonatkozó információk közléséhez. Ezeket a leírásokat aztán át kell fordítani olyan formátumra, amely érthető az eszközök és a menedzselő alkalmazások számára. Ez manuális folyamat, amely számos hibalehetőséget hordoz. A projekten közösen dolgozó vállalatok reményei szerint az SML megoldást jelent majd ezekre a problémákra.

Azóta történt

Előzmények