Lesz OpenDocument-támogatás az Office-ban

A Microsoft – változtatva korábbi álláspontján – a héten úgy döntött, hogy támogatni fogja a szabványos OpenDocument formátumot (ODF) irodai programcsomagjaiban. A szoftvervállalat egy francia partnerét bízta meg egy olyan, nyílt forrású átalakítóprogram fejlesztésével, amely lehetővé teszi a ODF anyagok megnyitását és mentését az Office-ban. Első lépésben a Word 2007-ben használható konverter készül el, még az év vége előtt, az Excelhez és a PowerPointhoz pedig jövő év elejére várható az ingyenes kiegészítés. A régebbi Office-t használók sem maradnak ki a jóból, ők a fordító megfelelő változatait frissítőcsomagok részeként kapják majd meg.

Az ODF szabványt egy iparági szereplőket tömörítő szervezet, az OASIS felügyeli, és támogatói között van az IBM és a Sun is. Több kormányzat – például tavaly Massachusetts állam, legutóbb pedig a belga kormány – éppen azért döntött ennek használata mellett, mert a jövője nem egyetlen vállalat önkényétől függ.

A Microsoft saját formátuma, a jövőre megjelenő Office 2007-ben bemutatkozó Open XML ugyan az ODF-hez hasonlóan XML-alapú, mégsem kompatibilis azzal. Az Open XML-t szintén szabványosítani tervezi a vállalat, a specifikációkat fél éve adták át az Ecma International európai szabványügyi szervezetnek.

A cég korábban az érdeklődés hiányára hivatkozva zárkózott el az ODF támogatásától. Amint a CNET írja, bár továbbra sem tapasztalják a formátum előretörését, kormányzati ügyfeleik nyomására úgy határoztak: mégis biztosítják az átjárhatóságot az ODF és az Open XML között. „Bár az Open XML szervezetek millióinak igényeit kielégíti, mégis fontos, hogy az ügyfeleink szabadon választhassanak az igényeiknek megfelelő technológiák közül” – magyarázta a lépést a felelős üzletágvezető Jean Paoli.

Azóta történt

Előzmények