Számos hibát javít az új Firefox

A Mozilla Alapítvány tegnap frissítette Firefox böngészőjét, és arra bíztatja a felhasználókat, hogy töltsék le a számos biztonsági és hibajavítást tartalmazó 1.0.1-es változatot . Az új verzió mintegy 40 olyan – a program teljesítményét befolyásoló – problémát javít, melyet a felhasználók jeleztek a fejlesztők felé.

Fontos újítás az adathalász, ún. phishing támadások egy bizonyos fajtájával szembeni immunitás. Biztonsági szakértők még a hónap elején hívták fel a figyelmet arra, hogy az a mód, ahogy a böngésző kezeli a nemzetközi – azaz az angol ábécében nem szereplő karaktereket is tartalmazó – domainneveket, megnyitja az utat a phishing csalások előtt. Ezek végrehajtói általában pénzintézetek nevében írt e-mailekkel hamis, az eredetihez kísértetiesen hasonlító címen elhelyezett oldalra csábítják a gyanútlan felhasználót, ahol adatai – jelszavak, bankkártyaszámok – megadását kérik tőle. Márpedig ha a domain péládul csupán egy ékezetes betűben tér el az eredetitől (www.otpbánk.hu), nagyobb az esélye annak, hogy a felhasználók nem veszik észre a svindlit. A Firefox-fejlesztők most egy átmeneti megoldással igyekeznek ezt megadályozni.

Az új változat letölthető a Mozilla Alapítvány honlapjáról, és rövidesen a Firefox automatikus frissítés funkcióján keresztül is elérhető lesz. A böngészőt eddig 27 millió alkalommal töltötték le december eleji megjelenése óta, népszerűségének köszönhetően 96,7-ről 92,7 százalékra apadt a piacot hosszú évek óta uraló Microsoft Internet Explorer piaci részesedése.

Azóta történt

Előzmények