Műszaki informatikai verseny középiskolásoknak

A szervezők versenyfelhívásában szerepel, hogy céljuk a középiskolások számára a műszaki informatika témakörében egy olyan verseny szervezése, melyen a tehetséges, kreatív diákok lehetőséget kaphatnak eredményeik bemutatására. Emellett a diákok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a Szegedi Tudományegyetemmel és az ott dolgozó oktatókkal, illetve a későbbiekben akár az egyetem hallgatóivá válhatnak. A verseny hosszabb távon a hallgatói tudásszint javításához is hozzájárul, támogatja a tehetséggondozást, valamint a műszaki informatikai képzés népszerűsítését.

A verseny keretein belül nem kötik meg a diákok kezét és kreativitását, bármilyen probléma, feladat megoldásával kapcsolatos pályamunkával nevezhetnek. Egyetlen kikötés van csak: a pályamű ne csupán programozási feladatból álljon. A diákoknak meg kell építeni, vagy már meglévő elemekből össze kell állítania egy rendszert (elektronikai elemek, motorok, fejlesztő kitek, érzékelők stb.), amelynek működtetéséhez a szükséges szoftvert is a diákoknak kell elkészíteniük.

Feltételek

A versenyre középiskolás diákok jelentkezhetnek maximum 3 fős csapatokban. A jelentkezéshez szükséges egy pályamunka feltöltése a verseny hivatalos honlapjára, mely a diákok által elkészített munka rövid, 2 oldalas leírását kell tartalmazza. A beküldött pályamunkákat egy négytagú zsűri pontozza. A legjobb 10 pályamunkát beküldő csapat részt vehet a 2014. február 28-án az SZTE Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában megrendezésre kerülő versenyen. Itt a csapatok bemutatják az elkészített rendszert működés közben egy rövid 10-12 diából álló prezentáció kíséretében a zsűri számára. A prezentáció hossza maximum 15 perc, mely végén a verseny zsűrije és a versenyen részt vevő csapatok feltehetik kérdéseiket, jelezhetik észrevételeiket. A bemutatott pályamunkák rövid, két oldalas leírásából egy konferenciakötet is készül majd.

A versenyen az első három helyezettet díjazzák, illetve egy különdíjat is átadnak. A helyezést elért csapatok iskolái tárgynyereményt kapnak, míg a csapatok tagjait pénzjutalomban részesítik. A tárgynyeremények, melyekből a kísérő tanárok a helyezés sorrendjében választhatnak: National Instruments myDAQ, OMRON CP1LE PLC, Arduino fejlesztő kit TinkerKit modulokkal. Az első három helyezett tagjai 90, 60, illetve 30 ezer forint egyszeri ösztöndíjat kapnak.

A fenti nyereményeken kívül minden csapat kap egy National Instruments LabView Student verziós szoftvert, valamint kisebb ajándékcsomagot is.

Fontos dátumok:

  • 2013. szeptember 27. – a pályamunkák beküldésének megnyitása
  • 2014. január 31. – a pályamunkák beküldésének lezárása
  • 2014. február 14. – a versenyre meghívott csapatok értesítése
  • 2014. február 28. – a verseny lebonyolítása

Azóta történt

Előzmények