Ezerszer gyorsabban tölthető lehet a jövő akkumulátora

Manapság, miközben mindenki a mobileszközök megállíthatatlan terjedéséről beszél, túl kevésszer esik szó az ezeket ellátó energiaforrásokról. Nem csoda, hiszen ezen a téren jóval lassabb a fejlődés, mint a fogyasztói elektronika egyéb, jól marketingelhető területein. Persze nem egyszerű eladni a mai csúcstelefonok egynapos üzemidejét, ezért a gyártók nem is nagyon szeretik ezeket az adatokat hangoztatni. Ennek ellenére egyre több felhasználó van tisztában azzal, hogy a mobilitás világában a töltők, akkumulátorok és hálózati aljzatok rabja.

Az Illinois Egyetem kutatói azonban most olyan fejlesztéssel álltak elő, ami alapjaiban változathatja meg az újratölthető áramforrásokról alkotott elképzeléseinket. A technológia lényege, hogy az anód és katód felületek egy olyan háromdimenziós, lyukacsos szerkezetet alkotnak, melyek által a hasznos felület a jelenlegi sokszorosára nő. Az eredmény egy olyan akkumulátor technológia, melynek segítségével az újratölthető áramforrások a mostaniaknál akár kétezerszer nagyobb teljesítményűek lehetnek úgy, hogy méretük a harmincadjára csökkenhet – ez egy mobiltelefonba való akkumulátort gyakorlatilag hitelkártya méretűvé (vékonyságúvá) zsugorítana. Ha mindez nem lenne elég, az ilyen akkumulátorokat az egyetem munkatársai szerint ezerszer gyorsabban tölthetnénk fel, mint a ma kaphatóakat.

Az új technológia gyakorlati alkalmazása a gyártói és a felhasználói oldalon is nagyon erős változásokat hozna. A hordozható eszközök teljesen új értelmet kapnának, másodpercek-percek alatt lehetne feltölteni egy telefont, notebookot, tabletet. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen akkumulátorok mekkora fejlődést hozhatnának a tisztán elektromos autók terén.

Sajnos az ilyen akkumulátorok forgalomba kerülésére még jó ideig várni kell. A kutatók egyelőre még csak egy gombelem méretű energiaforrást tudtak előállítani ezzel a technológiával, és jelenleg az előállítási költségek leszorításán és az alkalmazás módján (készülékintegráción) dolgoznak. Azt sem árulták még el, hogy az ezzel a technológiával gyártott áramforrások nagyságrendileg mennyibe kerülhetnek majd.

Azóta történt

Előzmények