Telefonként is használható az új BlackBerry

A Research In Motion (RIM) BlackBerry 7100t nevű új készüléke nemcsak külsejében hasonlít a smartphone-okra, telefonálni is lehet vele. Az eszköz így a RIM termékei közül elsőként egyesíti magában a határidőnapló, a gyorsüzenő, a böngésző, a speciális mail-kliens és a telefon funkciókat.

A BlackBerry e-mail-átvitel a szokásostól eltérően nem a „pull”, hanem a „push” technikán alapszik, ami azt jelenti, hogy nem a kliensnek, azaz a készülék használójának kell az üzeneteket időről időre lekérnie, hanem a mail-szerver mellé telepített BlackBerry Enterprise Server szoftver gondoskodik arról, hogy a bejövő üzenetek haladéktalanul elérjék a címzettet. A BlackBerryn kívül lehetőség van POP3 és IMAP protokollok használatára, és számos levelezőrendszer, illetve munkacsoportokat kiszolgáló szoftver is szerepel a támogatott alkalmazások listáján.

A telefonszerű kialakítás nemcsak egy kompaktabb készüléket eredményezett, a hüvelykujj-billentyűzetet egy kisebb, akár egy, akár két kézzel kezelhető gombsor váltotta fel. Ennek középpontjában a telefonoknál szokásos számbillentyűk kaptak helyet, a betűk elrendezése azonban a többi gombot is igénybe véve a QWERTY sorrendet mutatja. A bevitelt az egyéni SureType eljárás hivatott gyorsabbá tenni, mellyel a RIM szerint kezdők is gyorsan megbarátkoznak. A menükben, dokumentumokban való navigálást az oldalt elhelyezett görgetőgomb könnyíti meg.

A színes LCD-kijelző 240x260 képpont felbontást biztosít. A készülék 4 MB SRAM-mal és 32 MB flash memóriával rendelkezik. A telefon négy GSM-sávot (850, 900, 1800 és 1900 MHz) támogat, adatátvitelhez a GPRS-t alkalmazza. Más készülékekkel USB vagy Bluetooth kapcsolatot képes kialakítani, ez utóbbival vezeték nélküli headsetek is igénybe vehetők. A Li-ion akkumulátor nyolc napos készenléti időt és mintegy 4,7 órányi beszélgetést tesz lehetővé. Csak a teljesség kedvéért: a mindenes telefon 120 grammot nyom, mérete pedig 119 x 58 x 19 mm.

A BlackBerry 7100t kizárólagos forgalmazója az Egyesült Államokban a T-Mobile. A készülék a tengerentúli piacon októberben jelenik meg, ára, amely a szolgáltatóval kötött szerződést is magában foglalja, 199,99 dollár. Európai bevezetéséről egyelőre nincs hír.

  • Kapcsolódó cégek:
  • RIM

Azóta történt

Előzmények