Teljesen a HTCC tulajdonába kerülhet a PanTel

A HTCC felvásárolja a MÁV Rt.-hez és a KFKI-csoporthoz köthető PTInvest International együttesen 24,9 százalékos részesedését a PanTel Rt.-ben, így teljes egészében a HTCC kezébe kerülhet a magyar távközlési vállalat. Az Egyesült Államokban bejegyzett cég még májusban bejelentette, hogy elvi megállapodást írt alá a 30 milliárd forint jegyzett tőkéjű PanTel 75,1 százalékát birtokló holland KPN távközlési társasággal a kezében lévő pakett megvásárlásáról. A HTCC közleménye szerint a PanTel megszerzése mintegy 27 millió euróba és 250 ezer HTCC-részvénybe került. Úgy tudni, a HTCC örökli meg egyúttal a PanTel mintegy 65 millió eurós adósságát is. A tranzakció végleges lezárása az év végével várható.

A PanTel az adatkommunikációs piac meghatározó szereplőjeként az idén 4 milliárd forint EBITDA mellett 25,9 milliárd forint bevételt tervez, amelynek fele már külföldről származik. A cég ugyanis amellett, hogy szolgáltatásával lefedi Magyarország területét, regionális vállalatnak számít, hiszen a környező országokból az összesben jelen van. Napjainkig 30 milliárd forintnyi befektetést hajtott végre, a hálózatépítés mellett cégvásárlásba invesztált, elsőként a Mol Rt. távközlési vállalkozását vásárolta fel, később pedig a NovaCom Kft.-t szerezte meg. Eközben a PanTel túladott az EuroWeb Rt.-ben meglévő 51 százalékos tulajdonrészén, amit a cégben társtulajdonos EuroWeb International szerzett meg. A PanTel 80 millió eurós hitelkerettel rendelkezett, de azt információnk szerint még nem használta ki teljes mértékben.

A Hungarian Telephone and Cable Corporation (HTCC) 1992-ben alakult az USA-ban. Részvényeivel az amerikai értéktőzsdén is kereskednek. A HTCC magyarországi leányvállalata, a Hungarotel Rt. révén nyújt távközlési szolgáltatásokat Békés, Nógrád, Vas és Veszprém megyében 263 településen 200 ezer előfizetőnek. A napokban egyébként a dán TDC távközlési vállalat jelentette be, hogy a jelenlegi 31-ről 42 százalékra növelné részesedését a HTCC-ben. Ezt követően a céget a Matáv után a magyar piac második számú szereplőjévé akarja fejleszteni a vezetékes telefonszolgáltatásban, felvásárlások és szerves növekedés révén.

Azóta történt

Előzmények