Tovább csökkenhetnek a telefontarifák

A helyi hívások 40 milliárd forintos piacának megnyitásával végre kiteljesedik a verseny a vezetékes távközlési piacon. A helyi szolgáltató-választás lehetősége újabb lökést adhat a percdíjak csökkentésének – írja a Világgazdaság.

A hírközlési törvény szeptember közepétől ad lehetőséget arra, hogy az ügyfelek a helyi hívások esetén is szabadon választhassanak szolgáltatót. Ez azt jelentheti, hogy a tavalyi 3-19 százalékos percdíj-csökkenés tendenciája tovább folytatódhat. A telefontársaságok egy része már meg is jelent az üzleti és lakossági előfizetőket célzó versengő ajánlataival. Az üzleti csomagokban a társaságok a csúcsidejű hívások esetén egyre bátrabban mennek a percenkénti 10 forintos tarifa alá.

A Matáv és a GTS-Datanet mindkét felhasználói körben szeretne új ügyfeleket szerezni, az eTel és az Externet elsőként csak az üzleti ügyfeleknél tesz próbát. Legutóbb a második legnagyobb koncessziós telefontársaság, az Invitel jelezte, lakossági díjcsomagokkal jelenik meg a versenytársak piacán. A Hungarotelnél, a Pantelnél és a Tele2-nél is folynak az előkészületek a helyi hívások piacán való megjelenésre.

A szolgáltatók számára az igazi üzleti lehetőséget az jelenti, hogy az új piaci terület szabaddá tételével komplex ajánlatokkal jelenhetnek meg a versenytárs piacán. Így megjelenhet a hívásiránytól független átalánydíjas díjcsomag, ami Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója szerint a jövő iránya, derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Azóta történt

Előzmények