Tesztelik a YouTube tartalomszűrőjét

A YouTube (s persze a tulajdonos Google) hamarosan elindítja annak a technológiának a tesztüzemét, mely a szerzői jog által védett anyagok kiszűrését hivatott megoldani. A videomegosztó e munkában szorosan együttműködött a világ legnagyobb médiavállalatai közül kettővel: a Time Warner Inc. és a Walt Disney Co. támogatják a szűrés megvalósítását.

A YouTube illetékesei hétfőn jelentették be, hogy az új alkalmazás képes megtalálni azokat a videofelvételeket, melyeket a jogtulajdonos engedélye nélkül töltöttek fel a weboldal adatbázisába. Az úgynevezett „video-ujjlenyomat” – ennek audiováltozatát már az év eleje óta tesztelik – segítségével egyedi azonosítókat lehet meghatározni és megkeresni, s e módszer működését tesztelik egy hónapon belül. A metódus kialakításában a YouTube mérnökei mellett oroszlánrészt vállaltak a médiavállalatok szakértői is.

A rendszer – bár a Google vezetői korábban úgy nyilatkoztak, hogy nem akadályozzák – képes blokkolni feltöltést is; s a kiadók döntésétől függ a továbbiakban, hogy melyik módszert választják: szankcionálnak, vagyis kérik a szerzői jogot sértő felvételek törlését, vagy megállapodnak a YouTube-bal a jövedelmek megosztásán. Ha sikeresen működik a filter, akkor az év második felétől bármely szerzői jogi tulajdonos kérésére alkalmazzák.

A kiadói panaszok miatt a YouTube-nál már 2006 végére szerettek volna megoldást találni, ám a technológiai megvalósítás bonyolultabb volt, mint előzőleg sejtették, de mindenképp saját fejlesztésű eszközzel akarták megoldani a problémát. Ha ez a mostani beválik, akár kereskedelmi termék is válhat belőle – mondta Chris Maxcy, a YouTube-nak dolgozó fejlesztési igazgató –, már most érdeklődnek kiadók a technológia iránt.

Azóta történt

Előzmények