Drágább lesz a tévé, ha TV2-t és RTL Klubot is akarsz

Egyelőre csak a UPC számolhat be eredményről, ők alkudtak. Nagy kérdés, hogy mi lesz a többi szolgáltatóval, akik nem ilyen erősek. De többet fogunk fizetni, ez biztos.

Az érintett vállalatok ma bejelentették, hogy megegyezés született a UPC Magyarország és az RTL Klub, illetve a TV2 között a televíziós programdíjakról. A UPC ügyfelei a csatornák által eredetileg, az Általános Szerződési Feltételeikben meghirdetett díjak feléért érhetik el a két televízió műsorait, ráadásul a plusz díjat visszamenőlegesen nem kell megfizetniük. Ezzel egy időben – tette hozzá a szolgáltató – számos további tévécsatornával is bővül a UPC digitális kábeltévé kínálata.

Alkufolyamat

A közlemény kitér arra, hogy a TV2 Média Csoport és az RTL Magyarország, mint a médiatörvény szerint jelenetős befolyásoló erővel bíró médiaszolgáltatók, 2016. május 31-én tették közzé július 1-jei hatályba lépéssel új általános szerződési feltételeiket (ÁSZF), amelyek a műsorterjesztők számára a TV2 és az RTL Klub műsorainak terjesztésére vonatkozó feltételeket tartalmazzák. Az eddig ingyenesen elérhető csatornák 2016. július 1-től jogosultak díjat szedni műsoraikért. Ezt a lehetőséget egy április végén megjelent kormányrendelet teszi lehetővé számukra.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a kábeltelevíziós piacon bevett gyakorlat, hogy a televíziós csatornák sugárzási díjat szednek a műsorterjesztőktől, amelyet a UPC Magyarország – a többi kábelszolgáltatóhoz hasonlóan – minden olyan előfizetője után megfizet, akinek díjcsomagjában benne van az adott csatorna. Az említett sugárzási díjak az előfizetők által a kábelszolgáltatóknak fizetett havidíjba épülnek be. Az RTL Klub és TV2 a médiatörvény által biztosított speciális státuszuk miatt eddig ingyenesen elérhető csatornák voltak, ezért azok díja eddig nem volt beépítve a UPC költségstruktúrájába, így a havidíjakba sem.

Ám a helyzet megváltozott. Mint írják, a UPC Magyarország az elmúlt hetekben intenzív tárgyalásokat folytatott a TV2 Média Csoporttal és az RTL Magyarországgal annak érdekében, hogy a vonatkozó ÁSZF-ek szerint 2016. július 1-től felmerülő programdíjak mértékét csökkentse, és ügyfelei számára a kialakult helyzetben a lehető legkedvezőbb feltételeket tudja biztosítani. A csatornák által közzétett Általános Szerződési Feltételek szerint a programdíjak mértéke az RTL Klub esetében havonta bruttó 373 Ft, a TV2 vonatkozásában pedig bruttó 368 Ft, azaz összesen 741 Ft lenne.

A tárgyalások eredményeként egy megállapodást sikerült tető alá hozni, és az RTL Klub, illetve a TV2 által biztosított legnagyobb elérhető kedvezmény alapján a UPC Magyarország ügyfelei a bruttó 741 forintos ár feléért, bruttó 370 forintért érhetik el a két csatornát. Emellett a UPC Magyarország úgy döntött, hogy a plusz díjat visszamenőlegesen nem szedi be ügyfeleitől, hanem az erre az időszakra vonatkozó költséget átvállalja, így az RTL Klub és a TV2 programdíja nem július 1-től épül be a havidíjakba, hanem csak az ügyfelek írásos értesítését követően, a következő havi számlájukban, legkorábban szeptember végén jelentkezik majd először.

Ellenvélemény

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) elnöksége augusztus 30-án kiadott közleményében hosszan ismerteti kifogásait az új helyzet kapcsán.

Kivonatolva ismertetjük az MKSZ által problémásnak tartott pontokat:

  • a legfontosabb: az MKSZ betarthatatlanul rövidnek tartja a szerződéskötésekre rendelkezésre álló időt, mely így a nagy piaci erővel rendelkező tévécsatornák tárgyalási pozícióját erősíti, nyomásgyakorlásra ad lehetőséget
  • az MKSZ információi szerint „a csatornák mereven elzárkóztak a terjesztők azon ajánlatainak befogadásától, sőt azok megtárgyalásától is, melyek nem feleltek meg mindenben az általuk közzétett ÁSZF-nek, ami viszont kizárólag a csatorna érdekeit veszi figyelembe. Több terjesztő is arról számolt be, hogy egyéni ajánlatukra eddig még választ sem kaptak, vagy minden módosító javaslatukat elutasították. Emiatt elengedhetetlennek tartjuk a kezdeti szerződéskötési időszak meghosszabbítását legalább a valódi, konstruktív együttműködésen alapuló egyéni tárgyalások végéig.”
  • „Amennyiben az MKSZ által kezdeményezett hatósági eljárások és a folyamatban lévő tárgyalások eredményeként a csatornák részére fizetendő díj fennmarad és ezzel a terjesztők költségei jelentős mértékben megemelkednek, a szolgáltatók legalább egy része kénytelen lesz azokat az előfizetőkre továbbhárítani és ezzel a szolgáltatás díját megemelni.”
  • „A Szövetségünk egyes műsorterjesztő tagjai annak az aggodalmuknak adtak hangot, hogy a műsorterjesztési piac működését torzítja, továbbá az előfizető számára ésszerűtlen havi többletterhet ró az, hogy a két csatorna Általános Szerződési Feltételei gyakorlatilag lehetetlenné teszik olyan TV csomagok létrehozását, amelyekben nincs benne az RTL Klub és/vagy a TV2 csatorna.”
  • „Félő, hogy a TV2 és az RTL Klub az ÁSZF-jük szerinti új díjak beszedésével tartósan stabilizálhatják a piaci helyzetüket, amelyet tovább fokozhat az, hogy jövőre a TV2 esetében a magas díjakból csak a többi csatornájukkal való árukapcsolás folytán elérhető kedvezményrendszer. Aggodalomra adhat okot az is, ha a szolgáltatók a fogyasztóik anyagi terhelésének megkímélése, vagy a versenynyomásnak való megfelelés érdekében más népszerű, így értékes és drága csatornák eltávolítására kényszerülnének, mivel ezzel az információkhoz való minél szélesebb körű hozzájutásának alkotmányos joga sérülhet. Ezen túl, az így kikerülő csatornák versenyhátrányba kerülnek mind a terjesztői díjbevételek, mind a reklámbevételeik tekintetében. ”

Azóta történt

Előzmények