Több mint 400 millióan lógunk széles sávon

A széles sávú internet-előfizetések száma világszerte elérte a 400 milliót – jelentették be tegnap az éppen 15 éves Broadband Forum szakmai szervezet Hawaiin zajló negyedéves értekezletén. Az adat jól mutatja, hogy milyen gyors ütemben fejlődik és terjed ez a technológia, amely ma már nem csupán az internet-hozzáférés, hanem a hang- és tévészolgáltatás alapja is.

A statisztikát készítő elemzőcég, a Point Topic felidézi, hogy 1998-ban még csak 57 200 széles sávú előfizetést tartották nyilván a világon, de a szám már egy év múlva közel hatszorosára, 280 890-re emelkedett. Az elmúlt tíz évben aztán összesen 600 000 – az utóbbi 5 évben 300 – százalékos volt a bővülés, így jutottunk el mára a 400 milliós mérföldkőhöz. A statisztikában külön kiemelik az optikai hálózatok előretörését: ilyen technológiával 2002-ben mindössze 18 ezer előfizető kapcsolódott az internetre, míg ma már 45 milliós ez a tábor.

„Amikor a Point Topic 1998-ban elkezdte mérni a széles sáv terjedését, a technológia még javarészt tesztfázisban volt. Az azóta eltelt tíz év alatt 400 millió előfizetőig jutottunk, ilyen gyorsan nem sok technológia terjedt el a világon. Ma egy olyan új korszak kezdetén járunk, mely sokkal inkább a minőségről, mint a mennyiségről szól majd” – kommentálta a számokat Oliver Johnson, a Point Topic szakértője.

Azóta történt

Előzmények