Toyota: fókuszban a mesterséges intelligencia

A vállalat négy év múlva már szeretné bemutatni az első, korlátozott képességű önvezető autóját.

A Toyota a következő öt évben nagy erőforrásokat vet be annak érdekében, hogy fejlett vezetéstámogató rendszereket alakítsanak ki, melyek a mesterségesintelligencia-megoldásokra támaszkodva teszik biztonságosabbá a közlekedést – közölte egy tokiói sajtóeseményen a hétvégén Gill Pratt, a nemrég felállított Toyota Research Institute (TRI) vezetője, a vállalat technológiai tanácsadója.

Az év elején az IT café is beszámolt arról, hogy az új kutatóintézet öt év alatt egymilliárd dollárt kap ilyen rendszerek fejlesztésére, hogy az e szegmensben egyre fokozódó versenyben a Toyota nem maradjon le – minden nagy gyártó gőzerővel dolgozik hasonló technológiák kialakításán, a Honda épp a múlt hónapban jelentette be egy kutatócsoport megalakítását.

Pratt elmondta, hogy vannak olyan biztonsági technológiák, ahol a fejlesztések rohamtempója miatt rövid távon, gyorsan kell eredményeket elérniük, de vannak távlati terveik is.

A vezető közölte, hogy „őrangyal” koncepciójuk szerint a mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy a jármű „gondolkodjon” (vagyis elemezze a közlekedési szituációkat), reagáljon ezekre, illetve bizonyos akciókat a vezető helyett csináljon meg, részlegesen átvegye az irányítást, hogy kitéréssel elkerülje a baleseteket – ez lényegében azt jelenti, hogy szükség esetén önállóan tud majd gázt adni, fékezni, illetve irányt változtatni. Terveik szerint a 2020-as tokiói olimpia idején már be tudnak mutatni egy olyan autót, mely autópályákon képes önállóan közlekedni.

Pratt kérdésre elmondta azt is, hogy egyre nagyobb az igény az időseket ellátó háztartási robotokra, az intézetben ilyen irányú kutatások is folynak majd, és nem tartja kizártnak, hogy a Toyota pár év múlva robotokat is fog gyártani.

Az intézetvezető nem kívánta kommentálni azokat a híreket, melyek szerint tárgyalnak az Alphabettel a Boston Dynamics és a Schafts robotfejlesztők felvásárlásáról.

Azóta történt

  • A Toyota Aygo fedélzeti rendszere

    Teljesen a véletlen műve, hogy be tudjuk mutatni a kis Toyota rendszerét. Nem vártunk ebben a kategóriában sokat, pedig infotainment szempontból tudott meglepetést is okozni.

Előzmények