Drága 3 nm-es chipek készülnek majd a 12 milliárd dolláros TSMC-gyárban

Arizonában gyártják majd az új üzemben a 3 nm-es lapkákat, amelyek ára nagyon magasra szökhet.

Morris Chang, a TSMC alapítója a napokban megerősítette, hogy valóban egy új, 12 milliárd dolláros chipgyárat építenek az USA-ban, Arizonában. A gyárban pedig konkrétan 3 nm-es chipeket termelnek majd, közel a Phoenixben található ostyagyárhoz, amely jelenleg 5 nm-es technológiával foglalkozik.

Egy ideje már beszélnek róla, hogy a TSMC 3 nm-es lapkái az N3-as eljárás segítségével készülnek majd, és a következő-generációs Apple iPhone-ok, valamint iPadek és Mac gépek processzorai is így készülnek majd. Idővel persze nagyra nő az ügyfelek listája.

A TSMC az utóbbi időben hatalmas befektetéseket hajt végre új gyárak formájában az USA-ban, emellett számos tervezőközpontot is létrehozott az országban. A becslések szerint 2022 első negyedévében a leszállított chipek 70 százaléka a TSMC-től származott.

A rossz hír viszont az, hogy a 3 nm-es TSMC ostyák ára 20 ezer dollárra nőhet, ami a duplája lenne a 7 nm-es ostyák árának (2018-ból). Egyes források szerint ez még rosszabb is lehet, mindez pedig érezhető árnövekedést hozhat az új tech termékeknél is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények