Hamarosan épülhet a TSMC első európai gyára

Németországban, Drezda városában épülhet meg a TSMC első európai gyára, már előrehaladott állapotúak a megbeszélések.

Régóta téma, hogy lesz-e TSMC-gyár Európában is, a válasz pedig végre megérkezhet. A Financial Times forrásai szerint előrehaladott megbeszéléseket folytatnak az első ilyen európai gyár megépítéséről, amelynek a helye a német Drezda városában lesz.

A TSMC állítólag jövőre küldi el vezetők egy csoportját az országba, hogy a kormányzati támogatásokról, a helyi ellátólánc kapacitásáról és a munkaerőigény kielégítéséről egyeztessenek. Hivatalosan annyit közöltek, semmit nem zárnak ki, de nincsenek konkrét terveik.

Drezda városa és a régió mindent megtesz a hasonló cégek bevonzásáért, az EU és Tajvan nyáron többször is egyeztettek hasonló témában – akkor még azt közölték, hogy nem lesznek európai TSMC-gyárak.

Az FT szerint ha megépül az üzem, akkor 22 és 28 nm-es chipeket termelnek majd benne. Az EU-s chiptörvény keretében 2030-ig 15 milliárd eurót fordítanak hasonló projektekre, a cél megduplázni Európa részesedését a chipszektorban.

A TSMC Japánban egy új gyárat egyébként már épít, és arról beszélnek, hogy ott lesz egy második is. Nemrég erősítették meg továbbá, hogy az új Arizonában esedékes gyárra háromszor annyit, 40 milliárd dollárt költenek el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények