Több százezer új iPhone-t érinthet a túlmelegedés

Mindössze egy héttel a legújabb iPhone modell érkezését követően néhány felhasználó a készülék extrém melegedését észlelte, derül ki fórumhozzászólásokból. Bizonyos esetekben az okostelefon „testhőmérsékletének emelkedése” olyannyira szembetűnő volt, hogy a hátsó, fehér színű borításon félreérthetetlen barna elszíneződések rajzolódtak ki. Habár egyelőre elenyésző számú vásárló jelezte a problémát, az iPhone 3GS-ből több mint 1 millió darabot értékesítettek csupán a megjelenését követő első hétvégén, így a melegedéses jelenség akár több százezer felhasználót is érinthet – fejezte ki aggodalmát Aaron Vronko, a Rapid Repair készülékspecialistája a Wired.com lapnak. A szakember úgy véli, a túlmelegedés egyértelműen a telep hibájára vezethető vissza. „Szerintem komplett raktárnyi akkumulátor lehet érintett az ügyben, mivel ezek az okostelefonok hatalmas mennyiségben készültek egyszerre. Ha felmerül valamiféle probléma a telepek szériatervezésével kapcsolatban, a hibás alkatrészek belekerülhetnek akár több tízezer, százezer vagy akár még több készülékbe is.”

Vronko akkumulátoros tippjét alátámasztani látszik a 3GS hátlapjáról készült alábbi fénykép; a barna elszíneződés pontosan követi a telep körvonalát.

A hibás alkatrészek történetében kimagasló esetben okoztak problémákat a túlmelegedő akkumulátorok, extrém esetekben a kigyulladó, felrobbanó telepek személyi sérülést is okoztak. A legtöbb esetben az akku cellája bizonyult ludasnak, melyeket külsős beszállító cégek terveztek és szereltek össze. Az Apple-lel is megesett már korábban, hogy kénytelen volt visszahívni termékeket: 2006-ban iBook G4 és PowerBook G4-es notebookokat kellett a vásárlóknak visszaszolgáltatniuk, mivel a Sony akkumulátorcellái közül néhány egyszerűen felrobbant használat közben. Tavaly augusztusban pedig három iPod Nano is kigyulladt Japánban, bár a hiba csupán a készülékek 0,001 százalékát érintette – igaz, a több millió értékesített iPod mellett ez sem éppen elhanyagolható mennyiség.

Vronko szerint nem valószínű, hogy a 3GS akkuja kigyulladna vagy felrobbanna, mivel a telep cellái rendkívül aprók. Ellenben könnyen előfordulhat, hogy a felforrósodott akkumulátorban képződő gázok belülről hazavágják a készülék érzékeny berendezéseit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények