Miért szeretem az Ubuntu Linuxomat?

A közelmúltban végzett felmérés részletes képet alkot a felhasználókról: nemcsak az derül ki, hogy kik használják az operációs rendszert, ha nem az is, hogy miért és mire. Az eredmények azt mutatják, hogy a jelenlegi Ubuntu-felhasználók döntő többsége nem átlagjúzer, hanem professzionálisan foglalkozik informatikával, legalább kettő, de sok esetben öt éve munkára és szabadidős tevékenységre egyaránt alkalmazzák az operációs rendszert. A felhasználók leginkább a nyílt forráskódja, a biztonságossága, a sebessége és a kiemelkedő felhasználói élmény miatt döntenek az Ubuntu mellett – de az is igaz, hogy mindennapi életükben vagy munkájukhoz gyakran használják a Windowst is párhuzamosan.

A Canonical által szponzorált, a vállalat hivatalos blogján részletekben publikált felmérés nem csupán angol, hanem spanyol és portugál nyelven is zajlott, a legtöbb válaszadó 25 és 35 év közötti volt, és több mint 96 százalékuk férfi. A közel 20 ezer megkérdezett túlnyomó többsége, mintegy 87 százaléka az Ubuntu feltelepítésének bonyolultsága iránt érdeklődő kérdésre a könnyű vagy nagyon könnyű választ adta, míg a bonyolult és a nagyon bonyolult opciót mindössze 2,6 százalék jelölte meg. Vagyis az Ubuntu rajongói nem értenek egyet a sztereotípiával, mely szerint egy linuxos operációs rendszert igen bonyolult installálni.

Az Ubuntu mellett a válaszadók majdnem 77 százaléka használ Windows-t is. Ugyanez a szám a Mac OS X-szel kapcsolatban csupán 16,7 százalék. A nyílt forráskód a megkérdezettek 77 százaléka számára döntő tényező, közel 66 százalékukat a kíváncsiság és a kísérletezés motiválta az Ubuntu melletti döntésnél, 57 százalék érvelt a Linux vírusmentessége mellett, a válaszadók valamivel több mint fele azért használja, mert elégedetlen a többi operációs rendszerrel.

A teljes minta 46,3 százaléka azt állítja, hogy Ubuntuval gyorsabb a gépük, emellett több mint 75 százalék a felhasználói élményt és a program felhasználói felületét díjazza. A válaszadók 85 százaléknál is nagyobb arányban az első számú PC-n használják az operációs rendszert, mintegy 67 százalék pedig munkára és szabadidős tevékenységre egyaránt alkalmazza.

Azóta történt

Előzmények