Linus Torvalds megkapta a technológiai Nobelt

Sokak kívánsága teljesült tegnap, amikor a finn Technológiai Akadémia bejelentette, hogy 2012-ben az őssejtkutató és fizikus japán Sinja Jamanaka mellett Linus Torvalds, a nyílt forrású Linux operációs rendszer megteremtője kapta a legrangosabbnak számító technológiai elismerést, a Millennium Technológiai-díjat, melyet kétévente osztanak ki olyanok között, akik újításaikkal jobbá teszik az emberek életét.

Az indoklás szerint Torvalds 1991-ben megkezdett fejlesztői munkája felmérhetetlen értékű, a Linux weben történő közzététele láncreakciót indított el, és – írják – a Linux-közösség eddigi munkája összességében egyenértékű azzal, mint ha egyetlen ember 73 ezer évig végezte volna ugyanezt – utalnak a világháló, a nyíltság és a közösségi tevékenység áldásos hatására. Mindennek megindítása a finn szakemberhez köthető, folytatódik az indoklás, és a Linux jelentős mértékben befolyásolta a szoftverfejlesztés történetét és minőségét, a hálózatok működését, és hatással volt a web nyitottságára, arról nem is beszélve, hogy ma sok millió eszközön fut Linux-alapú rendszer.

„A szoftverek túlságosan fontosak ahhoz a modern világban, hogy ne nyílt forrásúként fejlesszék őket” – írta Linus Torvalds a díj odaítélésekor kiadott nyilatkozatában.

A díjjal egymillió euró jár, melyen a két kitüntetett osztozik, az ünnepélyes eredményhirdetésre június 13-án kerül sor Helsinkiben, ahol a finn köztársasági jelenti be, hogy az idei két díjazott közük ki kapja meg a nagydíjat.

Azóta történt

Előzmények