Új autótelefont mutatott be a Nokia

A Nokia Mobility konferencián a finn vállalat bemutatott egy új technológiát használó autótelefont. A Bluetooth-specifikáció 1.1-es verziójával kompatibilis Nokia 616 nemcsak a Bluetooth SIM-hozzáférés profilt, hanem a Bluetooth kihangosító profil 1.0 változatát is támogatja.

A Bluetooth SIM-hozzáférés üzemmódban a mobiltelefon SIM kártyájának elérésével autótelefonként működő autóskészlet jelenleg a Nokia 6820, a Nokia 6230 és a Nokia 6810 mobiltelefonnal, a Nokia 9300 smarttelefonnal, valamint más gyártók azon készülékeivel használható, melyek támogatják a Bluetooth SIM-hozzáférés profilt. Kihangosító üzemmódban az autótelefon a legtöbb bluetooth-os készülékkel kompatibilis.

Az új kihangosító üzemmód mellett a Nokia 616 számos egyéb szolgáltatással kínál többet, mint elődje, a Nokia 610. Többek között nagyobb terjedelmű telefonkönyvet tartalmaz, és a külön megvásárolható HSU-4 kézikészülékkel együtt hosszabb szöveges üzenetek megírására alkalmas.

Újdonság, hogy ha a felhasználó folyamatban lévő telefonhívás közben száll be az autóba, a hívást az autótelefonon folytathatja – már amennyiben mobiltelefonja támogatja a Bluetooth kihangosító profilt. A Nokia 616 ilyenkor ideiglenesen kihangosító üzemmódra vált, és amint a hívásnak vége, Bluetooth SIM-hozzáférésre kapcsol.

A Nokia 616 autótelefon a tervek szerint 2005 első negyedévében jelenik meg Európában.

Azóta történt

Előzmények