Új, láthatatlan veszélyforrás a bankautomatákban

A bűnözők legújabb eszközét gyakorlatilag lehetetlen észrevenni. Ami még rosszabb, hogy a megoldást az önkiszolgáló kasszáknál is alkalmazzák a tolvajok.

Új, észrevétlen veszélyre kell felkészíteni az embereket, akik bankautomatát, vagy önkiszolgáló kasszát használnak. A kártyák adatait ellopó szerkezetekről az IT café is több ízben számolt már be, de ezek - némi óvatossággal és éberséggel - kiszúrhatók voltak. Amit a kanadai rendőrség most talált, nem.

Ennyire apró
Ennyire apró [+]

A skimmernek nevezett adatlopó egységekhez képest a shimmer abban különbözik, hogy lényegesen hatékonyabb, és gyakorlatilag lehetetlen észrevenni. Az új megoldás egyszerűen és gyorsan behelyezhető a kártyanyílásba, és onnantól kezdve hetekig, akár egy hónapig is ott maradhat anélkül, hogy bárki észlelné.

A CBC híre szerint a shimmer a chipkártyák kiolvasását követően eltárolja az adatokat, amíg a bűnöző visszatér, egy speciális bankkártyával kiolvassa ezeket, hogy aztán ezek alapján saját kártyát hamisítson magának.

A kanadai rendőrség tájékoztatása szerint csak azért vették észre Brit Kolumbiában is a támadást, mert egy új, az önkiszolgáló kasszákat védő eljárást tesztelnek, ennek keretében minden nap ellenőrzik a terminálokat. A tesztkártya beszorult a nyílásba, csak szétszedés után jöttek rá, hogy adattolvajt fogtak.

Tényleg nagyon kicsi, ráadásul a gépen belül van
Tényleg nagyon kicsi, ráadásul a gépen belül van

A bűnözők minden bizonnyal úgy dolgoznak, hogy első alkalommal a kártyához tapasztva bejuttatják az eszközt az automatába, ami alakjánál fogva megakad, mikor a gép visszaadja a bankkártyát. Ha ki akarják szedni, akkor pedig valamilyen ragasztóval kenhetik be a felületet. A rendőrség azt javasolja, legyünk óvatosak, és bármilyen furcsaságot észlelünk, akár beragadó, akár csak nehézkesen mozgó kártyával találkozunk, a biztonság kedvéért értesítsük az illetékeseket.

Azóta történt

Előzmények