Újabb forráskódot nyit meg a BEA

A BEA Systems bővítette az Apache Beehive számára elérhető platformtámogatást, valamint újabb kiadású kódokat, illetve eszközöket tett elérhetővé – adta hírül az Alerant Rt., a BEA-termékek magyarországi disztribútora.

A BEA idén nyáron indította el Apache Beehive projektjét, melynek célja, hogy a BEA WebLogic Workshop alkalmazás-keretrendszer számos elemét nyílt forráskódúvá tegye. Az Apache Beehive egy metaadat-vezérelt komponensmodell, melynek segítségével egyszerűen építhetők ki szolgáltatásorientált architektúrák, Java-alapú vállalati rendszerek. A Beehive elérhetővé teszi a BEA WebLogic Workshop keretrendszerben meglévő lehetőségeket, kiterjeszti a Java Beanek és a JSR-szabványú Java metaadatok technológiáját, így a fejlesztők könnyen kommunikálhatnak webes szolgáltatásokkal, illetve hozhatnak létre alkalmazásokat J2EE platformon.

Az Apache Beehive újdonságait a november 17-én véget ért ApacheCon US 2004 kiállításon mutatták be. Ezek közé tartozik, hogy elérhetővé válik kódjának frissített kiadása (Milestone 1), mely most fejlesztői dokumentációval és egy mintaalkalmazással támogatja a Java kontrollokat, a NetUI PageFlow-kat és a Java Web Services-t. Újítás, hogy az Apache Software Foundation inkubációs projektjeként létrehozott kiadásban a fejlesztők maguk is beleírhatnak a kódbázisba. Az Apache Beehive alkalmazások továbbá ezentúl futtathatók az Apache Geronimón, az Apache Software Foundation J2EE szerverprojektjén, valamint a J2EE specifikáció ObjectWeb által létrehozott nyílt forráskódú implementációján, a JonAS-on, és új eszközökkel egészítették ki az Apache Beehive-ot, köztük a Hibernate-hez, egy objektum-relációs, perzisztens keretrendszerhez kapcsolódó kontrollal.

Az Apache Beehive projekt M1 kódkiadása mostantól mindenki számára elérhető, s így szabadon felhasználható nemcsak a nyílt forráskódú Beehive-fejlesztésekhez, de a BEA WebLogic Workshop 8.1-et használók számára is. A kód az Apache Software Foundation címén érhető el.

Azóta történt