Erőteljes növekedés a globális robotikai piacon

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) 2015. szeptember 30-án mutatta be a globális robotiparról végzett kutatása (World Robotics Survey) eredményeit, melyek igazolják: a robotok valóban világhódító útra indultak. 2018-ra az ipari robotok globális értékesítése évente várhatóan átlagosan 15 százalékkal fog nőni – az eladott egységek száma akár a négyszázezret is elérheti – írja az IFR által közzétett, 2015-ös statisztika.

Az Universal Robots ügyvezető igazgatója, Enrico Krog Iversen Skandinávia legnagyobb ipari kiállításán, a HI15 expón így kommentálta a jelentés eredményeit:

Nem meglepő, hogy az ipari robotok eladása 2014-ben világszerte 29 százalékkal emelkedett – és azon sem lepődtünk meg igazán, hogy a legtöbb ipari vállalkozás termelékenysége jelentősen megnőtt. Mindez csupán logikus következménye az immár jóval szélesebb körű automatizálási megoldásoknak, melyek egyre nagyobb skálán szólítják meg a gyártókat. 2009 elején a világ első kollaboratív robotjaival léptünk be a piacra, a gazdasági válság közepén. Az időzítésünk ugyanakkor jó volt. Az új generáció, mely a kobot (cobot) nevet kapta, paradigmaváltást hozott a gyáriparban azzal, hogy folyamatosan új utakat keres a termelési folyamatok optimalizálására és fejlesztésére. A cél, hogy folyamatosan versenyben maradjon a globális piacon. Lépést tartani a globális versenyben nemcsak a nagyvállalatok kihívása, hanem a kis- és középméretű gyártóké is. Szerencsére a kobotok kifejlesztése mindenki számára elérhetővé tette az automatizálást; a kobotok könnyű használhatósága, rugalmas alkalmazhatósága, ember-robot együttműködési lehetőségei, kis térigénye, valamint gyors megtérülése vonzóvá tette a robotok ezen új típusát az alkalmazó méretétől függetlenül.

Leginkább a kis- és középvállalatok élvezik a kobotok előnyeit, ők ráadásul egy érintetlen piacot is képviselnek. Az UR3, UR5 és UR10 azok a munkatársak, amelyekre szükségük van az időpazarló és munkafolyamatokat akadályozó feladatok optimalizálásához és automatizálásához. Ugyanakkor a nagy gyártók is előnyösnek találják együttműködő robotjainkat – mintegy a hagyományos ipari robotok kiegészítéseként. Ezzel egy időben az ipar újrakörvonalazódó trendje azt mutatja, hogy a helyi gyártók igénye is. A globális piac teljes potenciálját – a kobotokat illetően – még messze nem értük el. Legutóbbi termékünk az UR3 asztali robot, amelyre a piac elsöprő, várakozásainkat felülmúló módon reagált. Az Universal Robots immár annyi UR3 robotot gyárt, mint – a korábban legkelendőbb UR5. Eddig az elektronikai és fémipar alkalmazza „leglelkesebben” az UR3-mat. 2015-ben bővítettük piaci részesedésünket, és a következő néhány évben is megnövekedett igényekre számítunk.

Azóta történt

Előzmények