Ingyenes digitális zenei rádiócsatornákat indított a UPC

Érdekes hírt tett ma közzé az egyik hazai vezető szolgáltató, a UPC. Bejelentésük szerint harminc, digitális minőségű, tematikus zenei rádiócsatornával bővítették ingyenesen kábeltelevíziós szolgáltatásukat. A napi 24 órában sugárzott műsorokat többletdíj fizetése nélkül érhetik el a UPC digitális kábeltelevíziós szolgáltatásának előfizetői.

Manapság rádiócsatornával (legyen az akár digitális) kampányolni nem tűnik roppant korszerűnek, valószínűleg tehát egyetlen oka van a UPC lépésének: a digitális televízióra történő átállást kívánják még vonzóbbá tenni. Új rádiókat ugyan nem indítottak, sőt talán rádiónak is csak erős megszorításokkal nevezhetőek ezek a csatornák – az egy másik műfaj lenne, míg a UPC így mutatja be az új szolgáltatást: „Az új zenei csatornák nem hagyományos rádióadások digitalizált változatai, hanem műsorvezetők, beszéd, reklám és bármilyen megszakítás nélküli, kizárólag meghatározott stílusú zeneszámokat továbbító, idehaza sehol máshol nem elérhető nonstop digitális hangfolyamok.” Mindössze annyi történt, hogy tematikus zenei adatbázisokat hoztak létre, melyek azok számára elérhetőek, akik már rendelkeznek digidobozzal.

A csatornák kiválasztása és a zenék lejátszása a szokásos módon zajlik (a képernyőn megjelenő menüből, távirányítóval), s a zenék persze a digidobozhoz csatlakoztatott (digitálisan 192 Kbps átvitellel) hifin keresztül is meghallgathatóak.

A híradás szerint a tematikus csatornák között van három magyar zenei csatorna is: „Magyar pop-rock, Magyar nosztalgia és Magyar népzene, melyek az elmúlt 20 év magyar slágerlistáinak legjobbjait, modern és klasszikus hazai rockot, illetve a verbunkostól a táncházmozgalom zenei anyagán át a cigány népzenéig többféle népi és modern folkzenét tartalmaznak”. De emellett szinte minden szerepel a kínálatban: komolyzene, opera, operett, „jazz, blues, hip-hop, dance, techno, trance, underground elektronikus, house, pop, top100, rock, hard rock, alternatív rock, disco, funky, salsa, chillout, reggae, relaxációs, világzene, new age, klezmer stílusok, valamint az 50-es, 60-as, 70-es és 80-as évek slágerei”.

Sőt: „zenei csemegék is megtalálhatóak, mint például az indie, grunge, trash, motown soul, triphop, dancehall, acid vagy a down-tempo”.

A digitális zenei szolgáltatást az előfizetőknek nem kell külön kérniük, azt a UPC minden kihelyezett médiaboxon automatikusan aktiválta, a közszolgálati Magyar Rádió már régebb óta vehető három digitális változatú adása mellett.

Azóta történt

Előzmények