Internetbiztonsági programokat indít a UPC

Ma van az Európai Unió kezdeményezésére létrehozott Biztonságosabb Internet Nap, s ez alkalomból a UPC bejelentette, hogy a digitális közbiztonság és közbizalom erősítése érdekében újabb internetbiztonsági programokat indít. Az Insafe EU-szervezettel együttműködve a UPC figyelemfelhívó videoklipeket és játékos interaktív online biztonsági oktatócsomagot tesz közzé, továbbá minden előfizetője számára a kisgyerekek biztonságos, szülők által is felügyelt internetezését biztosító szoftvert bocsát rendelkezésre. A cég ezenkívül támogatja Netre, te gyerek! elnevezéssel idén induló országos gyermek internetklub-hálózatot.

Teljes védelmet nyújtó alapprogram gyerekek számítógépére

A UPC minden előfizetője számára ingyenesen rendelkezésre bocsát egy speciális szoftvert, amely a kisgyerekek százszázalékosan biztonságos, szülők által is felügyelhető internetezését biztosítja. A gyermek vagy a család számítógépére telepíthető, Magic Desktop nevű keretprogramot az EU átfogó vizsgálata a világ legjobb és leghatékonyabb gyermekvédelmi szoftverének minősítette.  

Az EasyBits által kifejlesztett, idehaza kizárólag a UPC által forgalmazott, magyar nyelvű program a gyerekek által használt számítógépen teljes körűen helyettesíti az eredeti windowsos kezelőfelületet, és csak a szülők által beállított funkciókat engedi használni, az általuk jóváhagyott időpontokban és feltételekkel. A 2–10 éves korosztálynak szánt, gyermekbarát kezelőfelülettel rendelkező program a világhálóhoz szabályozott hozzáférést engedő, ezért a létező legbiztonságosabb internetböngészőt tartalmazza.

A csomag része az első, kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett levelezőprogram is, amely teljességgel vírus- és levélszemétmentes e-mailezést biztosít, és minden ismeretlen címzettől érkező levelet blokkol. A UPC-felhasználóknak ingyenesen elérhető alapváltozatot kisgyerekeknek tervezett író- (Easy Write) és rajzoló-, kifestő- (Easy Paint) programokkal is ellátták.

Online interaktív biztonsági oktatócsomag

Az Insafe tavaly a UPC támogatásával átfogó, játékos családi ismeretterjesztő csomagot állított össze. „A web megszelídítése” címet viselő, szituációs ismertetőkből, feladatlapokból, szülői segédletből és biztonsági tippekből álló ingyenes csomag révén 6–12 éves gyerekek a szüleik bevonásával, szórakoztató és érdekes módon sajátíthatják el az internet biztonságos használatát.

„Netre, te gyerek!” – ingyenes gyermek internetklub-hálózat

A fentebb említett az oktatócsomagra épül a UPC támogatásával, a Budapesti Művelődési Központ szervezésében, a CERT-Hungary Központ szakmai közreműködésével idén megvalósuló gyermek internetklub-hálózat. A „Netre, te gyerek!” az első olyan, hálózatban működő gyermek internetklub és foglalkozássorozat, ahol közösségben, játékos feladványok és kreatív módszerek segítségével a biztonságos szörfölés mellett a tartalmas webes szórakozásra is megtanítják a 8–14 éves gyerekeket.

Az első, kísérleti jellegű foglalkozásokra májusban kerül sor a Budapesti Művelődési Központban, ezt követően a klubok az év során az iskolai szünetekben 4 fővárosi és 10 vidéki helyszínen lesznek elérhetők, s végül vetélkedőkkel zárulnak.

Azóta történt

Előzmények