UPC: jön a 120 megás internet

Április 1-jétől a havi díjakat változatlanul hagyva megnöveli kábeles internetcsomagjainak letöltési sebességét a UPC Magyarország. A szolgáltató azt is bejelentette, hogy tovább folytatja a hálózat fejlesztését, aminek köszönhetően még az idén bevezetik a 120 Mbps maximális letöltési sávszélességet biztosító konstrukciókat is. Ezt – aligha véletlenül – néhány nappal azt követően közölte a cég, hogy lapunk megírta: a Magyar Telekom áprilistól elindítja optikai hálózaton nyújtott internetszolgáltatását, és bevezet egy 50 Mbps sebességű csomagot.

A UPC-nél a gyorsításnak köszönhetően a jelenlegi kisebb (start és bronze) csomagok letöltési sávszélessége megduplázódik, a közepes (silver) csomagé másfélszeresére nő, míg a leggyorsabb (gold) szolgáltatásé 25 százalékkal bővül. A kábelhálózaton elérhető legmagasabb letöltési sebesség 30 Mbps lesz, ez azonban csak társasházi szerződés keretében lesz választható. Az új előfizetők számára április 1-je után már eleve a magasabb sebességeket alkalmazzák, a jelenlegi előfizetőknek biztosított sávszélességet pedig május végéig fokozatosan állítja át a vállalat országszerte, változatlan előfizetési díjak mellett. A garantált letöltési sebességeket a UPC változatlanul az elérhető maximum felében határozza meg.

Díjcsomag Jelenlegi sebességek Új sebességek
chello start 512 / 256 Kbps 1 Mbps / 512 Kpbs
chello bronze 2 / 1 Mbps 4 / 1 Mpbs
chello silver 10 / 2 Mbps 15 / 2 Mpbs
chello gold 20 / 3 Mbps 25 / 3 Mpbs

A UPC közleménye szerint a mostani sebességnövelés része azoknak a fejlesztéseknek, amelyek már egy új generációs internetszolgáltatás bevezetését célozzák. A UPC Fiber Power elnevezésű új internetcsomagok rendkívül gyors, akár másodpercenkénti 120 megabites adatátviteli sebességet nyújtanak majd, elérhető áron. E szolgáltatásokat a cég még az idén bevezeti meglévő hálózatain.

Ennek technikai feltételeit EuroDOCSIS 3.0 technológiára történő áttérés teremti meg. Az új adatátviteli szabvánnyal a jelenleg használt hibrid optikai-koaxális (HFC) kábelhálózaton is ultragyors, az ADSL maximumánál ötször nagyobb sebességű adatkommunikáció érhető el. A fejlesztés megvalósításához nem szükséges újabb kábelfektetési munkálatokat végezni, a jelenlegi hálózatot ugyanis nem kell ehhez kicserélni – az EuroDOCSIS 3.0 technológiájú műszaki berendezések telepítését és tesztelését már tavaly elkezdték. A tervek szerint az új generációs internetszolgáltatások 2009 végéig a UPC legtöbb szolgáltatási területén az összes háztartás számára elérhetőek lesznek.

Azóta történt

Előzmények