Nagy pofont kap a TikTok az USA államaitól

Több amerikai állam is támogatja Montanát abban, hogy tiltsák be a TikTokot – így egyre nehezebb helyzetbe kerül a bíróságon a közösségi óriás.

Miután az USA-ban Montana az első államként betiltotta a TikTokot, a közösségi óriás a bíróságon igyekszik elérni, hogy blokkolják az intézkedést, amely január 1-től lépne életbe. Most azonban 18 államügyész támogatta Montana törekvését a bírságon.

Virginia mellett Georgia, Alaszka, Utah, Indiana, Nebraska, Iowa, Kentucky és Dél-Dakota is kijelentette, hogy vissza kell utasítani a TikTok és a felhasználók pereit, mert a TikTok szándékosan megtévesztő üzleti gyakorlatokat alkalmaz, amelyek révén a felhasználók bizalmas személyes adatokat osztanak meg, amiket szerintük könnyen elér a kínai kormány. Hozzátették azt is, hogy a TikTok árt a gyerekeknek.

A ByteDance még májusban indított pert, hogy blokkolhassák az első ilyen nagy betiltást – szerintük a szólásszabadsági jogokat is eltipornák az intézkedéssel.

Az államok szerint azonban az amerikai törvényhozók az egész USA-ban betiltanák a TikTokot, a lehetséges kínai, kormányzati befolyásolástól tartva. A folyamat korábban nagy erőkkel gyorsult fel, végül azonban megállt, így felsőbb szinten nincs változás.

Korábban a politikusok azzal is vádolták a TikTokot, hogy káros tartalmakat terjeszt, és érzelmi katasztrófába löki a fiatalokat.

A TikTok szerint ők sosem osztottak meg (és sosem osztanának meg) amerikai felhasználói adatokat a kínai kormánnyal, és jelentős lépéseket tettek a felhasználók biztonságának és adatainak, magánszférájának védelmében.

Montana a magánembereket nem bünteti majd egyébként, de a céget minden törvényszegésért 10 ezer dollárra bírságolná. Az állam 1,1 millió lakosából 380 ezer használja a szolgáltatást, mondja a TikTok.

Azóta történt

Előzmények