Karácsonyfa – mobiltelefonokból


Forrás: AP

(Infobulvár) Vietnamban egy elektronikai üzlet olyan egyedi reklámot talált ki a téli bevásárlási szezonra, hogy azzal a nyugati lapokba is bekerült: habár a délkelet-ázsiai ország szokásaitól és hagyományaitól távol áll a nyugati világ karácsonya, a kereskedelmi szokások átterjedtek, ezért a Westcom Electronics egy mobiltelefonokból épített karácsonyfát állított ki az üzlet elé. (Annak ellenére, hogy a 87 milliós állam lakóinak többsége buddhista, Vietnamban, csakúgy mint oly sok nem nyugati kultúrájú országban, az utóbbi időkben a keresztény karácsonyt itt is megünneplik – legalábbis külsőségekben.)

Az öt méter magas „fát” 2500, már nem működőképes telefonból rakta össze két hét alatt tíz alkalmazott. A My Tho városában található bolt menedzsere szerint a reklám mellett a veszélyes hulladékok kezelésének a problémájára is fel kívánták hívni a figyelmet. A fát az ünnepek után elárverezik, a bevételt pedig jótékony célokra fordítják. Az áruház menedzsere elmondta azt is, hogy már most gyűjtik a használt telefonokat, hogy jövőre egy még nagyobb fát állítsanak fel belőlük.

A gazdasági nagyhatalomnak nem nevezhető, Ázsia legmagasabb inflációs rátáját produkáló Vietnam ehhez képest egyébként nem áll rosszul az elektronikai termékek forgalmazása terén, például a 30 év alatti lakosok több mint hatvan százaléka rendelkezik mobiltelefonnal. Ugyanakkor a már működésképtelen telefonok sorsa bizonytalan, mivel az állam egyáltalán nem foglalkozik a veszélyes hulladékok gyűjtésével. Szabályozás persze van, amelyet most lehet, hogy fel is használnak a Westcom Electronics ellen, ugyanis az áruház állítólag nem kért engedélyt a veszélyes hulladék újrahasznosítására, pedig ezt a törvény előírja.

Azóta történt