Visszaesett a Conficker a hazai vírustoplistán

A NOD32-t fejlesztő ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját. Az augusztusi lista egyik érdekessége, hogy az elmúlt két hónapban vezető Conficker féreg visszaszorult a harmadik helyre. Az ESET szakértői szerint ez esetleg annak is köszönhető, hogy a felhasználók végre komolyan vették a figyelmeztetéseket, és telepítették a féreg terjedését megszüntető biztonsági frissítéseket az operációs rendszerhez.

Az új listavezető mindenesetre nem ismeretlen trójai, egy éve jelent meg először. A Trojan.Downloader.Swizzor.NBF egy olyan kártevő, melynek segítségével további kártékony állományokat másolnak a támadók a fertőzött számítógépre. Többnyire reklámprogramokat töltöget le és telepít, és terjedéséhez a hiszékenységet is kihasználja. Így készítői például olyan programokba is belerejtik, amelyek a peer-to-peer alkalmazások sebességét optimalizálják, vagy legalábbis ezt ígérik.

A második helyre a korábbi harmadik, a Win32/TrojanDownloader.Bredolab.AA került. Ez olyan trójai kártevő, amely távoli oldalakról kísérel meg további kódokat letölteni és végrehajtani. Futása közben a Windows, illetve a Windows/System32 mappákban igyekszik új kártékony állományokat létrehozni.

A listán újonc is megjelent: a Win32/Adware.Funweb trójai a 9. helyen kezdett. Jelenléte a bizonyíték arra, hogy még mindig sok olyan felhasználó van, aki maga telepíti a kéretlen reklámokat megjelenítő alkalmazásokat. A Funweb működése során azt a Win32/Toolbar.MyWebSearch kártevőt telepíti a számítógépre, amely szintén rendszeresen felbukkan a havi toplistában. Ez utóbbi lassítja a számítógép működését, és a felhasználói szokásainkat is igyekszik kikémlelni.

Azóta történt

Előzmények