Teljesen szabad az út az új wifiszabvány előtt

Az eszközminősítéssel foglalkozó iparági szövetség, a Wi-Fi Alliance tegnap bejelentette, hogy elindították a Wi-Fi Certified ac minősítő programjukat, és ezzel ténylegesen is hivatalossá vált az új wifiszabvány, a 802.11ac alkalmazása a hardvergyártók esetében.

Az új szabvány alkalmazkodik az igen gyors ütemű technológiai változásokhoz, és háromszor gyorsabb átviteli sebességet biztosít, mint az igen népszerű Wireless-N (802.11n), emellett ki tudja szolgálni a legújabb, egyre terjedő igényeket: Ultra HD, 4K videó, multimédia, gyors fájlátvitel az otthoni hálózatban.

wifi

Ez a szabvány a Wireless-N-nel ellentétben a jobb minőség érdekében csak 5 GHz-es frekvencián működik, késleltetési ideje viszont sokkal kedvezőbb, mint a korábbi szabványoké – ez elengedhetetlen a játékok és a streamtartalmak élvezetéhez.

Már vannak olyan termékek, amelyek benne vannak a programban, ezeket a Cnet tudósítása fel is sorolja tételesen.

Társlapunkban, a Prohardveren már többször foglalkoztak a témával, így kollégám tanácsára néhány fontos tényt megemlítek az új szabvánnyal kapcsolatban: iparági pletykák szerint a PC-s processzorok után a wifitechnológiák kialakításában is arra halad a fejlődés:

  • hogy az okostelefonok igényeinek megfeleljenek, ezért van az, hogy a spatial streamen 150 Mb/s helyett 433 Mb/s lehet a csúcssebesség
  • szabványosították a Wireless-N-nél is létező, de többféleképp megvalósítható beam formingot (az optimális forrás keresése, ebből fakadóan hatékonyabb adatátvitel és kisebb fogyasztás)

Ajánlott olvasmányok a Prohardverről: IEEE 802.11ac Wi-Fi szabvány, illetve IEEE 802.11n Wi-Fi szabvány.

Azóta történt

  • Ahol a fű sem nő

    Kilencedikes dán tanulók fillérekből levezettek egy olyan kísérletet, ami mögé a hivatalos tudomány máig nem mer felsorakozni. Wi-Fi router mellé kerti zsázsát ültettek, ami nem akart kinőni.

Előzmények