Vége annak, hogy bárki beletörölheti az orrát a Wikipediába


A nyolc éve alapított Wikipedia épp a napokban ünnepelte, hogy megszületett a hárommilliomodik angol nyelvű szócikke, s épp ekkorra időzítették, hogy bejelentsék: némileg megnyirbálják az eddigi szabadságot, bizonyos korlátozásokat vezetnek be. A New York Times tegnapi riportjában arról számolt be, hogy az online enciklopédát üzemeltető Wikimedia Foundation vezetői néhány héten belül új szabályokat léptetnek életbe.

Az értesülések szerint elő fogják írni, hogy az élő személyekről szóló angol nyelvű szócikkek esetében csak szerkesztői jóváhagyás után lehet nyilvánosságra hozni a szöveget. Az új mechanizmus szerint („flagged revisions”) az önkéntes szerkesztők közül a felkészültebbek jóváhagyása lesz szükséges ahhoz, hogy az új vagy a módosított szócikkek felkerüljenek a mindenki számára hozzáférhető oldalra. Az indoklás szerint a módosítás része egy nagyobb folyamatnak, mivel – nyilvánvalóan a sok kritika nyomán is – a Wikipedia irányítói saját bevallásuk szerint felmérték azt, hogy az általuk vezetett oldal mind fontosabb szerepet játszik az egész világon az ismeretek közvetítésében, ezért a megbízhatóság és alaposság erősítése halaszthatatlan, sürgető követelménnyé vált. (A New York Times megemlít néhány adatot is, melyet egyébként sejthetünk akkor, amikor a Google-t használva azt látjuk, hogy az első tíz találatban szinte mindig szerepel a Wikipedia adott szócikke; az angolnál maradva – havonta 60 millió amerikai látogatója van az oldalnak). Michael Snow, a Wikimedia jogtanácsosa szerint némiképp szigorítani kell a követelményeken, mivel a minőség javítása elengedhetetlenné vált, még akkor is, ha ez a Wikipedia éthoszát jellemző teljes szabadság bizonyos korlátozásával jár.

A fontos döntést megelőzte egy kísérlet, ugyanis a német nyelvű verzió esetében már tavaly bevezették ezt a szerkesztési módszert, s főként ennek tapasztalatairól beszélgettek a résztvevők az önkéntes szerkesztők Buenos Airesben tartott rendes évi, Wikimania nevű konferenciáján. Az ott elhangzottakból az derült ki, hogy az új rendszer jelentős változásokhoz vezetett: élesen kettéosztotta az enciklopédia közreműködőinek korábban egységesnek tűnő táborát: kiválasztódtak a hozzáértő, megbízható szerkesztők a tömegből. A szisztémában ugyanakkor senkinek nincs bérelt helye: folyamatos kontroll igyekszik garantálni, hogy valaki bekerül-e az „elit csapatba”, elégtelen tevékenység folytán ki is lehet esni a pikszisből.

Novare necesse est

A változtatások szükségességét támasztja alá egy nemrég végzett tanulmány is, amely kimutatta, hogy a 2007-2008-as csúcs után mérséklődött a Wikipedia terjedelmének növekedése,  visszaesett az új szócikkek száma, s ideje a minőség felé fordulni, valamelyest módosítani kell a rendszer végletesen megengedő működését, szükséges mérsékelni a tudatlanságból, számításból vagy rosszindulatból feltöltött hamis információk számát, melyek néha komoly botrányokat is okoznak.

Azt még nem tudni, hogy pontosan kik is számítanak majd vétójoggal ellátott, „megbízható” szerkesztőknek, de számukat több ezerre teszik már most is: a próbán már átesett német verzió esetében közel 7500 önkéntes kapta meg e jogot, így a közel háromszor nagyobb terjedelmű angol változat esetében valószínűleg több mint 20 ezer emberre lehet számítani.

Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója (aki a korábbi, a kritikákat elutasító magatartása után eljutott odáig, hogy most kimondja: „Komoly felelősség a miénk.”)  a kezdeményezés kapcsán azért hangsúlyozta, hogy még mindig csak a tesztfázisban vannak, az ördög itt is a részletekben bújik meg, meg kell nézni, hogyan működik az új rendszer a gyakorlatban, milyen gyors az elfogadási folyamat, megmarad-e az enciklopédia frissessége és rugalmassága.

Azóta történt

Előzmények