Hamarosan videót is fel lehet majd tölteni a Wikipediára

Már jó ideje pletykálnak róla, de a Technology Review értesülései szerint most már biztos, hogy két-három hónapon belül a Wikipediára lehetséges lesz mozgóképeket, videoanyagokat is feltölteni.

A híradás szerint megjelenik a kezelőfelületen egy új gomb (Add Media), s itt lehet majd a videókat a szócikkekhez mellékelni. A licencekre és a jogsértések elkerülésére általában nagy gondot fordító üzemeltetők persze korlátozott anyagfeltöltést engedélyeznek: a gombra való kattintás után video-adatbázisokhoz lehet eljutni, ahol kiválasztható a megfelelő tartalom. Arra is lesz mód, hogy ne teljes filmeket, hanem válogatásokat töltsön fel a szerkesztő – az ehhez szükséges eszközöket az oldal online kínálja majd, nem kell szakértőnek lenni, nem kell videoszerkesztő programmal rendelkezni az otthoni gépen. A tervek szerint a későbbiekben majd egyre több eszközt kínálnak.

A tudósítás szerint az induláskor a három kiválasztott adatbázis: az Internet Archive, a Wikimedia Commons (a Wikimedia Alapítvány által fenntartott forrás), illetve a Metavid, amely az Egyesült Államok Kongresszusának anyagait tartalmazza (ez összesen több millió felvételt jelent). A feltölthető videóknak nyílt forrású formátumúaknak kell lenniük, mivel ezzel is elő kívánják segíteni az ilyen formátumok terjedését.

A videotartalom menedzselésének megoldásához a Wikipedia a Kalturával, egy nyílt forrású tartalomszolgáltatóval társult még 2008 januárjában.

Azóta történt

Előzmények