Tovább használható a Windows Server 2008

A redmondi szoftvervállalat meghosszabbította a Windows Server 2008 és a Windows Server 2008 R2 támogatási életciklusát. Amint ZDNet e változást felfedező újságírója írja: az eredeti életciklusterv szerint az operációs rendszer ún. általános vagy alaptámogatása jövő nyáron, 2013. július 9-én ért volna véget, a dátumot azonban most 2015. január 13-ig tolták ki.

A Microsoft támogatási gyakorlata az üzleti termékekhez 5 év ilyen mainstream támogatást biztosít. Ez alkalomszerűen díjtalan segítségnyújtást és fizetett támogatást, a biztonsági frissítéseket és a nem biztonsági jellegű egyéb javítások igénylését foglalja magába. Ennek végét követően a termékek további 5 évig ún. bővített támogatásra jogosultak. Ebben az időszakban a biztonsági javítások változatlanul ingyenesek, de a nem biztonsági jellegű frissítéseket már csak azoknak a vállalatoknak járnak, amelyek erre a célra szerződést kötöttek a Microsofttal.

A vállalat az elmúlt időszakban több alkalommal is meghosszabbította egyes szoftverei terméktámogatási időszakát. A Windows XP otthoni verziói például kétszer is kaptak haladékot, e lassan tizenegy éve kiadott rendszerhez egészen 2014-ig járnak ingyenes frissítések, de a korábbi támogatási elvekhez képest 5 évvel tovább használható biztonságosan a Vista és a Windows 7 is.

A Windows Server 2008 esetében az életciklus-hosszabbítást a lefektetett szabályokkal indokolta a vállalat. Ezek szerint az üzleti termékekhez – aszerint, hogy melyik időszak a hosszabb – vagy a megjelenésük után legalább 5 évig, vagy a következő verzió kiadását követő 2 évig jár alaptámogatás. A Windows Server 2012 szeptember 4-én jelent meg, a Microsoft ezzel magyarázza az elődök terméktámogatási időszakának megnyújtását. E tekintetben a vállalat egy kalap alá veszi a Windows Server 2008-at és Windows Server 2008 R2-t, mindkettő alaptámogatása az újabb generáció szeptemberi premierjét követő két évig és négy hónapig aktív.

A Windows Server 2012 általános támogatása 2018. január 9-ig, bővített támogatása pedig 2023. január 10-ig tart.

Azóta történt

Előzmények

  • A Microsoft a Cloud OS-t tűzte ki célul

    A hivatalosan megjelent Windows Server 2012 kapcsán még inkább felerősödött a Microsoft felhőkampánya.

  • Mínuszba futott a Microsoft

    Noha a Windows-üzletág forgalma csökkent, a cég tőzsdei pályafutásának első vesztesége egy öt évvel ezelőtti felvásárlás most elkönyvelt értékcsökkenése miatt keletkezett.

  • Szeptemberben jelenik meg a Windows Server 2012

    A Windows 8-cal egy időben fejeződik be az ezúttal csak négy változatban érkező szerverrendszer fejlesztése.